АНАКСИОС (ἀνάξιος ) ПАПОЉУБАЦ! Саборно те изабрала Крцунова полиција и Срби те никада неће прихватити за легитимног патријарха!

АНАКСИОС (ἀνάξιος ) ПАПОЉУБАЦ! Саборно те изабрала Крцунова полиција и Срби те никада неће прихватити за легитимног патријарха!

3.7
(6)

„Моје патријаршко служење неће кретати стазама парцијалних интереса, нити ће садржати елементе савременог странчарања и парцијалног бављења политиком, већ ћу настојати да негујем овај саборни дух. Савремена политика често у себи носи и доста непријатности и борбу група које се удружују ради понекад међусобног ривалитета, а то не видим као политику као изворном смислу те речи“, рекао је новоизабрани патријарх Српске православне цркве Порфирије у Саборној цркви, након свечаног устоличења.

“Молим се Богу и молим све вас да ме молитвено и делатно подржите и да велики и одговорни задатак, који је овим чином стављен пред мене, изнесем радосно и послушању Светом архијерејском сабору. Да као 46. патријарх будем макар у најмањој мери скромним наследник мојих светих претходника. Постављен сам да чувам и обнављам спомен на труд, жртву и мученичко страдање Цркве Божје, коју су поднели моји свети претходници. Нама је оставље узвишени циљ да ходамо стопама мудрости патријарха Германа, да идемо стазама светости патријарха Павла и да будемо чеда патријарха Иринеја у великом подвигу миротворства. Првенствено желим да наша света Српска православна црква, свугде где јесте, живи пуним плућима и да сваки хришчански живи потпуну слободу. Данас, нажалост, живимо у времену кад су мир и јединство, нажалост и у Цркви у људском аспекту, уздрмани.

Сви смо позвани управо на ту службу миру и јединству. Тим путем намеравам и сам да ходим и да водим Цркву која ми је поверена. Послање Цркве јесте да изграђује мир и међусобно поверење. За такав циљ вреди живети и вреди свој живот положити. Црква је позвана да сабира и спаја и служи миру и јединству. Зато се моје патријаршко служење неће кретати стазама парцијалних интереса, нити ће садржати елементе савременог странчарање и парцијалног бављења политиком, већ ћу настојати да негујем овај саборни дух. Савремена политика често у себи носи и доста непријатности и борбу група које се удружују ради понекад међусобног ривалитета, а то не видим као политику као изворном смислу те речи.

У антици где се појавила као појам она се сматрала бригом за заједнички живот и у том су учествовали сви грађани. Том врстом политике, не само да хоћу, него дубински осећам да треба да се бавим”, рекао је новоизабрани патријарх, рекавши да ће у његовим молитвама, на првом месту, бити православни Србин са Косова.

“Највећа брига моја, али и наше Цркве је и даље многострадално Косово и Метохија. За Србе то није само мит, Косово је за нас завет, а тај косовски завет је везан за Нови завет у чијем темељу стоји светост. Отуда је Косово за нас нит и пупчана врпца која нас повезује са суштином нашег идентитета. Ми смо у Косову и Косово је међу нама”, поручио је он, додајући да ће наставити да служи свом народу и у Хрватској.

“Хрватска је постала моја друга отаџбина, а народ који сам тамо упознао ће остати узор мени у годинама које предстоје. Исто то важи и за Словенију. Исту ту бригу моју и свих нас заслужују и сви у Северној Македонији, који чувају велике светиње већ вековима. Морамо браћо и сестре бити спремни и на борбу са пандемијом. У минулим месецима сведочимо великим жртвама лекара. Са ових неколико речи призивам благодат Божју, мир и љубав на све људе који живе у Београду, нашој Србији и све људе света, рекао је патријарх Порфирије.

Нова.рс, Србијаданас.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најновије информације о афери „Јовањица“: Нарко дилер Колувија спонзор БИА?! (видео)

Најновије информације о афери „Јовањица“: Нарко дилер Колувија спонзор БИА?! (видео)

5 (1) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић на данашњој конференцији за медије, поводом најновијих сазнања …

Думановић: Борба против фудбалске мафије – фарса, у све су умешани Вучићеви најближи пријатељи, кумови и сарадници

Думановић: Борба против фудбалске мафије – фарса, у све су умешани Вучићеви најближи пријатељи, кумови и сарадници

4 (4) Члан покрета “Ослобођење” и бивши инспектор Управе криминалистичке полиције (УKП) Милан Думановић изјавио …

Један коментар

  1. Артиљерац дипломирани

    Срамота за православље да нам папољубац буде патријарх, нека нам је бог упомоћи.
    Због оваквих ја избегавам да идем у цркву а сада нећу сигурно ићи јер је мој дом православни храм а свештеници нека размисле коме ће држати литургије.
    Има ли храбрих свештеника да дигну главу и упуте глас негодовања народа на ову срамоту.
    Боже спаси нас од ових грешника који хоће да нас воде у пропаст.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend