АСНС упозорава: Радницима у Србији масовно плате ниже од минималца

АСНС упозорава: Радницима у Србији масовно плате ниже од минималца

5
(6)

Асоцијација слободних и независних синдиката упутила је захтев Влади Србије да што пре предузме нешто и спречи кршење Закона и Одлуке о висини минималне цене рада у Србији по радном сату.

АСНС наводи да је масовна појава да се запосленом плата или зарада утврђује на основу мање цене рада по радном сату, па су и плата и зарада мање од минималне зараде. Онда се без икаквог законског основа додаје износ до минималне зараде.

Овај синдикат указује да је таква појава најзастуљенија у јавним службама, јавним предузећима – посебно код комуналаца, али и у реалном сектору.

„У јавним службама, посебно проблем је то што су топли оброк и регрес садржани у коефицијенту, што је не само супротно Закону о раду, него и здравом разуму“, наводи председница АСНС Ранка Савић.

Објашњава да коефицијент садржи сложеност посла, одговорност, услове рада, стручну спрему, посебна знања и вештине и да је као такав фиксна категорија, која се мења само када се промени један од ових елемената.

Дакле, минимална зарада не садржи регрес и топли оброк, те они спадају у накнаду трошкова из члана 118 Закона о раду.

„Запосленом се мора, поред исплате минималне зараде, посебно исплатити износ накнаде трошкова за топли оброк и регрес који је утврђен Општим актом и то се мора посебно исказати у обрачунској листи“, наводи се у саопштењу синдиката.

Асоцијација слободних и независних синдиката упозорава Владу Србије да уколико не предузме потребне кораке и спречи пљачку радника да ће са тимом адвоката покренути масовне тужбе против директора јавних предузећа, органа локалне самоуправе и директора приватних предузећа.

Извор: Бизлифе

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

5 (6) Упркос економској кризи која је због пандемије корона вируса погодила цео свет па …

Српској баштини на Космету прети нестанак – за 22 године НАТО окупације уништено 150 цркава и манастира

Српској баштини на Космету прети нестанак – за 22 године НАТО окупације уништено 150 цркава и манастира

5 (3) Свест о незавидном положају наше баштине на КиМ се прилично проширила, посебно у …

Један коментар

  1. Inspekcija treba da radi, minimalno ko placa radnika ispod 40, 45 hiljada da bude na crnoj listi kod banaka, plate da lezu na tekucem.. ima dosta ljudi kojima poslodavci potpisu da su podigli platu i to u dogovoru sa knjigovodstvom a nekoliko meseci pre toga primali preko racuna… Takve koji daju ispod navedene to je obican sljam.. ako ne mozes da platis radnika kako treba radi sam

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend