Аутономаши на немачком платном списку преузели ДС

0
(0)

Промене на челу Демократске странке показале су да смо једина демократска странка у Србији, да имамо потпуно тајну и врло живу процедуру гласања и сигуран сам да ће ове промене пре свега потврдити јединство ДС-а – не јединство у унутрашњим дебатама, већ јединство ка споља – и да више неће бити никаквих подела. И драго ми је да су оба кандидата за председника странке то потврдила, каже за „Политику” Борко Стефановић, новоизабрани потпредседник ДС-а.

Он је, показало је гласање 2.768 делегата на изборној скупштини ДС-а у суботу, и најпопуларнији човек у тој странци. Са 1.602 добијена гласа надмашио је и новог лидера странке Бојана Пајтића, за кога је гласао 1.461 делегат. Док су се демократски делегати очигледно ломили око подршке Пајтићу или бившем лидеру Драгану Ђиласу (1.277 гласова), код потпредседничких кандидата били су „комотнији” у одлучивању, па је још неколико њих добило више гласова од Пајтића – Наташа Вучковић 1.557, Горан Јешић 1.526, Маја Виденовић 1.494, а само је Гордана Чомић добила нешто мање – 1.456 гласова. Њу је, ипак, Пајтић одредио за свог заменика, вероватно због тога што је она и једини његов потпредседнички избор. Остало четворо су Ђиласови људи.

Гласање демократа донело је још неколико изненађења – први пут се догодило, и то не само у ДС-у, да је на потпредседничке функције изабрано више жена него мушкараца, али и то да је у врху једне „националне” странке више Војвођана него Београђана. Поред тога, међу потпредседницима ДС-а нема ниједног из централне Србије.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, уредник „Нове српске политичке мисли”, оцењује да је пораз Драгана Ђиласа, чак и онако оптерећеног аферама и медијском кампањом, добра вест пре свега за напредњаке и Александра Вучића. Како додаје, управо су они највећи добитници суботњих избора у ДС-у јер, према мишљењу Вукадиновића, спирала кризе у ДС-у овим изборима неће бити окончана.

„Чак и ако дође до смиривања ситуације у ДС-у, а не бих се превише кладио на то, мислим да су шансе те странке да представља снагу на националном нивоу, с Пајтићем на челу, веома мале. Ђилас је ипак могао лакше да продре нешто јужније од Саве и Дунава. Пајтић ће то, без обзира на његову политичку вештину и искуство, тешко остварити, не због некакве ’војвођанизације’ ДС-а, већ због лимитираности његовог лидерског капацитета”, оцењује Вукадиновић.

У првом коментару после изборне скупштине, Борко Стефановић изражава очекивање да ће сада ствари ићи у правцу јачања и консолидације ДС-а и указује да је неопходно да „сви људи који су дали допринос у последњих годину и по, наставе да раде свој посао у странци, да сви остану на својим местима, да не буде било каквих покушаја превладавања једне струје над другом”. То је, како наводи, нешто што не треба дозволити и чему је гаранција и та велика подршка потпредседницима, а што ће, пре свега, омогућити да демократе имају „јасан, избалансиран, а снажан опозициони приступ”.

На питање да ли ће чак четири „Ђиласова потпредседника” моћи успешно да сарађују с лидером који није био њихов фаворит, Стефановић каже да су сви они, пре свега, Демократска странка а не нечији кандидати.

„Ми смо подржали Драгана Ђиласа, али самим тим што нема никакве поделе у странци, нити ће било ко излазити из странке, мислим да је то јасан показатељ и одговор на ово питање. Наравно да ћемо сви сарађивати, јер имамо исти интерес да се странка консолидује, ојача, да се одбаци свака могућност поделе и да наступамо јединствено у наредном периоду. Наравно, ми ћемо и даље имати унутрашњу дебату, нормално је да међу нама постоје разлике и мислим да је овакав исход показатељ да ћемо пратити оно што је рекао и председник Пајтић – а то је да ћемо одлуке доносити договором а не неким покушајем да се намећу решења. Мислим да је овакав исход гарант да до тога неће доћи”, истиче Стефановић.

Ипак, већ су се појавила негативна тумачења и коментари поводом оставке Горана Јешића на место секретара за пољопривреду у покрајинској влади, одмах по окончању страначких избора. Јешић је на „Твитеру” написао да одлази из војвођанске владе (као што је и најавио да ће учинити ако за председника ДС-а буде изабран Пајтић, који је и председник покрајинске владе), али да не излази из ДС-а.

„Ја сам чуо и позитивне коментаре. Мислим да је Јешић пре свега човек од речи и интегритета. То је лични чин, није никакав договорни чин, он је урадио оно што сматра да је исправно. Да сам и ја унапред рекао да ћу нешто урадити под одређеним условима, сигурно бих то испунио. То дугујемо пре свега људима који су гласали за нас”, каже Стефановић, додајући да Јешићева оставка у покрајинској влади неће сузбити њихову опредељеност да бране интересе грађана у целој Србији, па самим тим и Војводини, и да бране оно што је одлично урадио ДС у покрајини, ко год да је на челу Демократске странке.

На приче које су се већ појавиле у јавности о томе да странку преузимају Војвођани, потпредседник ДС-а истиче да је и он из Војводине, а да су га подржали делегати из целе Србије и он је свима захвалан.

„Ми смо странка на националном нивоу и никада нисмо били нити ћемо бити регионална странка. У том смислу, за мене су демократе једнаке у сваком делу Србије и од тога нећу одустати у свом раду. Велика подршка коју сам добио обавезује ме да се у страначким органима у потпуности залажем за нашу политику, наше социјалдемократско опредељење и врло снажан отпор према власти”, истиче Стефановић.

Ђорђе Вукадиновић није баш уверен у будуће успехе ДС-а. Како истиче, кад једна странка за нешто више од годину и по промени три лидера, онда је јасно да ту нема много ни од странке, а поготово не од неке велике консолидације и стабилности. То, како додаје, нема везе с личношћу тих лидера, него с објективним политичким чињеницама и процесима.

На чињеницу да су из руководства ДС-а често указивали како је код њих легализован плурализам, то јест омогућена отворена и транспарентна борба за све позиције у странци и да је то њихова предност и специфичност, Вукадиновић одговара да специфичност можда јесте, али предност дефинитивно није.

„Јесу они ту изузетак, јер на српској политичкој сцени доминирају странке које функционишу по принципу апсолутног лидерства и покорности. Али, још се у ДС-у није десило да поражени кандидат за лидера трајно или бар привремено не напусти странку. Од Мићуновића, преко Вуксановића, Чедомира Јовановића, Живковића, па до самог Бориса Тадића. Та чињеница баца мало реалније светло на то што у ДС-у истичу као своју предност и врлину”, сматра Вукадиновић.

————————————————————–

Шта ће Ђилас сада

Истичући да му је незгодно да одговара на питање о Ђиласовој будућности у странци или његовим потезима, Борко Стефановић каже да очекује да он настави да даје свој допринос раду и успесима ДС-а.

„Он је човек који је претрпео немогуће нападе и сматрам да је неопходан Демократској странци. Очекујем да настави да заједно са свима нама ради на нашем будућем успеху, пре свега у интересу грађана Србије”, каже Стефановић.

 
Б. Баковић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Правно обавезујећеш споразума нема нити ће га бити! Него кад ће ратну штету да нам исплатите?

3.8 (4) „Став Немачке по питању Косова се није променио и циљ је да се …

Бивши шеф немачке шпијунаже: Долази време кад ће нам бити драго да нам Руси буду пријатељи

5 (4) ПОТПУНО су нереална очекивања да се Русија санкцијама може бацити на колена, оценио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend