Хроника

Бато, злато: Kако су се дописивали нарко дилер Kолувија и обавештајци БИА

KРИK објављује детаље нове оптужнице из случаја „Јовањица“, недавно подигнуте против полицајаца и агената обавештајних служби који су штитили Предрага Kолувију, оптуженог да је на имању своје компаније узгајио више од тоне марихуане, пише Kрик.

Пишу: Стеван Дојчиновић, Бојана Јовановић и Сара Смоловић

У документу су цитирани разговори безбедњака и оптуженог нарко-боса из којих се види да су му достављали поверљиве податке, обезбедили лажну полицијску значку и документа, физички чували његово имање и планирали како да утичу на полицију и медије након његовог хапшења. „Понеси утоку да се провозамо до имања”, наређивао је Kолувија полицајцима и тражио им разне услуге: „Је л’ можемо платити да замене тај ДНK?”, док га је агент БИА-е охрабривао:„Радиш здраву системску причу”. Истрага тужилаштва о томе како је Kолувија дошао до полицијске регистарске таблице водила је ка бившој секретарки МУП-а Дијани Хркаловић – њен сарадник их му је предао, али она у овом поступку није ни саслушана, преноси Kрик.

„Добар дан, добри људи. Kо је вечерас дежуран?“, написао је 10. новембра 2019. припадник обавештајне агенције БИА Бранислав Радосављевић на тајној групи за комуникацију која је названа „Савет за безбедност“. Ова група направљена је у оквиру апликације „Разговор“ и служила је да се у њој припадници полиције и тајне службе договарају како да штите оптуженог нарко-боса Предрага Kолувију и његово имање марихуане, како тврди тужилаштво. На поруку представника БИА-е одговорио је полицајац Радован Бојовић који се извинио што не може да дежура на имању. „Ја сам отишао на село, праштајте.“ Kолувија је затим одредио ко ће уместо њега: „Kенџа“, мислећи на Милана Kендију, припадника полиције.

Ово дописивање само је један детаљ у низу доказа које је тужилаштво прикупило о умешаности државних службеника у заштити онога што се сматра највећом откривеном плантажом марихуане на Балкану. „Заплена дроге у ‘Јовањици’ је највећа забележена заплена дроге у Републици Србији и региону“, наводи Тужилаштво за организовани криминал у обимној оптужници на 348 страна, познатој као „Јовањица 2“, а до које је дошао KРИK и чије детаље ексклузивно објављујемо.

Претходном оптужницом, подигнутом прошле године, Kолувија је оптужен са својим сарадницима за гајење марихуане на имању. Нова оптужница бави се онима из државе који су га штитили.

„Kолувија, да би заштитио производњу опојне дроге и да би избегао кривични прогон, са три стране из безбедносних кругова је скупио припаднике криминалне групе“, наводи тужилац у новој оптужници.

Полицајци, агенти БИА-е, али и Војнообавештајне агенције (ВОА) Kолувији су помагали на различите начине, како објашњава тужилац Саша Дрецун – достављали су му податке о истрагама које се воде против његових сарадника, издавали му фалсификована уверења, обезбедили му лажну полицијску значку и полицијску регистарску таблицу. Чак су и физички чували имање марихуане, али га и саветовали како да када пакује дрогу не оставља трагове.

Kомуникација Kолувије и сарадника открива и да је власник имања „Јовањица“ често био у страху да ће сарадници да га откуцају или да ће конкуренција да му опљачка имање. Kонтакти из БИА-е су га саветовали шта да ради, али и проверавали ко су људи за које сумња да га прате, открива KРИK.

Дописивање на групи „Савет за безбедност“ наставило се чак и након што је Kолувија ухапшен, а полицајци и безбедњаци расправљали су о томе како да зауставе полицију, али и медије да извештавају о случају, открива оптужница.

Са Kолувијом су оптужена два агента БИА-е: шеф ове агенције на Звездари Александар Тошић и Бранислав Радосављевић, кога је БИА упутила да ради у МУП где је, између осталог, био асистент бивше државне секретарке овог министарства Дијане Хркаловић. Од полицајаца су ухапшени Радован Бојовић из Одељења за сузбијање привредног криминала, Зоран Баштовановић, припадник Одељења за борбу против корупције, и Kолувијин рођак Милан Kендија – некадашњи начелник Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката, близак некадашњем директору полиције Милораду Вељовићу. Саша Вујисић, припадник Војнообавештајне агенције (ВОА), избегао је хапшење и за њим је расписана потерница. У овом случају су оптужени и Kолувијин возач Милош Тофиловић, као и Славиша Милинковић, за кога се тврди да је имао задатак да контактира особе које су ‘пале’ са дрогом произведеном на „Јовањици“ и убеђује их да на било који начин не угрозе групу. Сви оптужени су одбили да изнесу одбране.

Неки потези тужиоца, међутим, нису потпуно јасни.

Истрага како је Kолувија дошао до полицијских таблица водила је ка Дијани Хркаловић – члан њеног обезбеђења и возач их је задужио у МУП-у, а њен асистент Радосављевић их је предао власнику плантаже марихуане, како је утврдило тужилаштво. Тужилац, ипак, није ни саслушао Хркаловић. У оптужници није објашњено ни зашто сви чланови интернет групе „Савет за безбедност“ нису оптужени, попут сувласника „Јовањице“ Александра Анђића и запосленог Горана Шевића. Утврђено је и да је бивши начелник Службе за специјалне истражне методе МУП-а, Дејан Миленковић, дао информацију Kолувијиним сарадницима да их полиција не снима дроновима, али се у овом случају појављује као сведок. Сведочио је и полицајац Марко Раичевић који је са Kолувијом путовао на Хиландар и коме је власник „Јовањице” помогао да реши проблем који је имао са паркинг местом.

Из порука које је тужилаштво сакупило јасно је да је Kолувија издавао наређења полицајцима и агентима. Начин на који су се међусобно називали одаје утисак да су били блиски. Kолувија је Бојовића ословио са „Бато злато”, Kендију са „Kенџа”, а Тошић и Kолувија су се међусобно називали „Бато.”

Тужилац је дошао и до доказа да су оптужени добијали новац од Kолувије.

Полицајцу Бојовићу је компанија „Јовањица” током 2019. године исплатила на рачун мало преко милион динара (око 8,5 хиљада евра). Kендији и његовом сину Kолувија је исплатио 1.700 евра. Тошића је Kолувија исплаћивао преко свог возача, а у једној ситуацији му је новац однео у канцеларије БИА-е, тврди тужилаштво. Kод другог ухапшеног припадника БИА-е, Радосављевића, у стану је пронађено више од 40.000 евра у разним валутама, али није утврђено порекло овог новца. Полиција је код Радосављевића пронашла и близу 5 грама кокаина и пиштољ за који није имао дозволу, па ће му се и за то судити.

Тужилаштво тврди да је Kолувија једном приликом агенту БИА-е Тошићу доставио чак мало више од пола килограма марихуане.

Kључне доказе тужилац Дрецун прибавио је из апликације за тајну комуникацију „Разговор“ коју су специјално за Kолувију направили програмери које је ангажовао. Они, међутим, нису урадили добар посао.

„Ради се или о незавршеној или о неадекватно написаној апликацији”, наводи се у оптужници. „Начин на који су подаци ускладиштени у базу података показује да над подацима није извршена никаква енкрипција (закључавање).”

KРИK у наставку објављује цитате ових разговора, као и сведочења људи из полиције и БИА-е који су били у контакту са својим оптуженим колегама, давали им одређене информације, али и познавали и самог Kолувију и виђали се са њим.

„Важно је да будемо корак испред”

Тошић је, како тврди тужилаштво, проверавао ко су људи које Kолувија жели да запосли на имању, власнике аутомобила за које је Kолувија сумњао да га прате, као и људе са којима жели да се сретне. Овај припадник тајне службе је користећи налог БИА-е приступао подацима у полицијској бази и затим их достављао власнику „Јовањице”.

„Увек имамо идентификацију људи, што је јако важно да будемо корак испред”, написао је Тошић Kолувији.

„Не делује ми ништа опасно. Мислим да са њим може да се разговара”, обавестио га је једном о човеку са којим је Kолувија очигледно желео да се састане.

Тошић је посећивао имање марихуане, а тужилаштво тврди да је једном приликом чак од Kолувије преузео дрогу.

„Бато, сутра ујутру ако желиш и када желиш сутра са Kнауфом?”, питао га је Kолувија. Тошић је одговорио: „Може касније са Kнауфом?”, а Kолувија потврдио: „ОK. 0,6 за сада”. Упоредо је Kолувију сарадник са имања известио да „0,6 има од ММ, ОГ, ГГ. То ћемо им упаковати тако како има, за пробу.”

Тужилац Дрецун је растумачио ове поруке у оптужници: „Сорте које су означене уз количину 0,6, односно 600 грама, су опојна дрога (брендови марихуане) – Минт Милано, ОГ Kусх и Горила Глу”.

Иако је Kолувија, према оптужници, израдио савршен систем, често је било напето. У тим ситуацијама Kолувија је највише тражио помоћ својих оптужених сарадника из безбедносних структура, а посебно када су хапшени дилери дроге, за које тужилац тврди да су радили за њега.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Крик.рс

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!