fbpx

Београд из маште шарена лажа

0
(0)

Владајућа Српска напредна странка налази се у сталној предизборној трци, а приближавање београдских избора заказаних за 4. март додатно је унело агилност код чланова СНС-а. Због значаја избора у престоници, акценат је стављен на развојне пројекте у Београду, а њихов списак говори о огромној амбицији вођства СНС-а за који би скептици додали да је – без покрића.

Процените ко је у праву. Да ли они који се уздају у планове Синише Малог и Горана Весића све са главним визионаром Александром Вучићем, или критичари који побројане и обећане пројекте за Београд до 2021. године виде само као Потемкинова села поменутог тројца. Да би своје визионарске пројекте приближили грађанима, поставили су и сајт „Београд живи“ на коме се, као и у њиховим јавним наступима, у центар ставља пројекат Београд на води.

Иако се лако на основу ранијих изјава може видети колико су Мали и Вучић омашивали у роковима, градоначелник Београда и ових дана самоуверено поручује: „Смејали су нам се, сад им ништа није смешно.“ Синиша Мали је уједно најавио да ће прве две стамбене куле бити усељене на пролеће, а да ће 2020. године бити завршена Галерија и кула „Београд“, висока 168 метара, у којој ће бити Сент Риџис хотел.

Напредњаци акценат стављају и на подземну железницу, а обећавају да би изградња метроа могла да почне за неколико година. Не одустају ни од нових мостова, па најављују да би Панчевачки и Сланачки пут у будућности би требало да споји мост на Ади Хуји.

Ту је демонтирање Старог савског моста, уместо кога би наредне године требало да почне изградња новог, ширег, с посебним простором за пешаке и бициклисте. У прво време, кажу, преко њега би ишли трамваји, а у будућности – метро.

Пешачку зону у центру, доскора резервисану само за чувену Кнез Михаилову, сада проширују на околне улице у самом језгру старог града. Обећавају реконструкцију Трга Републике, што ће подразумевати рушење Стакленца, амбициозан пројекат неких бивших градских власти.

Посебна прича је Калемегданска пасарела. Грађење пешачке пасареле, својеврсног тобогана који ће водити од Калемгана до Савског кеја. Завршетак је планиран је за крај ое године када ће Београђани и њихови гости моћи да с Великог степеништа пешачким мостом сиђу до реке.

Уз пасарелу се обавезно додаје Гондола која ће повезивати Калемегданску тврђаву и Ушће и која ће омогућити да се с тврђаве посетиоци преко реке пребаце на савску новобеоградску обалу у близини Музеја савремене уметности.

Спорна донација

Уз футуристичка обећања, мање или никако остварљива, уз политичаре на власти иду и злоупотребе функције. Тако је пре неколико дана Земунску гимназију посетила екипа напредњака предвођена актуелним градским менаџером Гораном Весићем. Он је том приликом најавио да ће гимназију добити донацију од 5.000 евра за уређење спортске сале и набавку спортске опреме коју им поклања прослављени кошаркаш Милан Гуровић, такође кандидат СНС-а за градског одборника. Огранизација Транспарентност Србија позвала је Агенцију за борбу против корупције да испита посету функционера СНС гимназији и најављену донацију, а осим тих 5.000 евра спорно је и коришћење просторија школе у страначке сврхе.

На ове футуристичке визије градских отаца треба додати и исељавање старе железничке станице и аутобуске станице. Железница се сели у Прокоп, а нова аутобуска у новобеоградски Блок 42. Она је, додуше, већ требало да буде у функцији крајем прошле године, али то је само једно у низу одлагања која су обавезни зачин обећања политичара.

Канцеларија на стратишту

Мучна злоупотреба десила се и са Старим сајмиштем, простором где је у време Другог светског рата био нацистички логор и где је убијено више од 10.000 невиних Срба, Јевреја и Рома. Српска напредна странка отворила је месни одбор на локацији овог стратишта, а фотографија страначких обележја СНС на Старом сајмишту осванула је на друштвеним мрежама. Уследила је и реакција Александра Нећака, члана Управног одбора Музеја геноцида Србије, који је потез владајуће странке оценио као „сраман“.

– За њих је Старо сајмиште неки простор где им се указала прилика да оснују канцеларију. Они немају пијетет, не знају шта значи Старо сајмиште и шта представља – рекао је Нећак за „Данас“.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порекло твоје имовине и имовине твојих напредних лопова провераваће специјализована екипа

4 (8) ПРЕДСЕДНИK Србије Александар Вучић поручио је данас да нико није изнад закона и …

Најбоље да питаш Сороша да ли ће и када српска деца да крену у школу

0 (0) Председник Александар Вучић не искључује могућност онлајн наставе у новој школској години због …

2 Коментара

  1. Ne znam da li ce sve sto su zacrtali da urade ili je to samo da na lazan nacin pridobiju glasace. najveca greska sns je smanjnje penzija od 2014 NA PERIOD OD TRI GODINE.sRAMOTA ZA RUKOVODSTVO sns

  2. Da je Beograd na vodi šarena laža videlo se od početka, od prvih vatrenih govora AV i defilovanja belih mantija i šarenih marama po Bg. Nije bilo potrebno da budemo stručnjaci za bilo šta da bismo to utvrdili. Dovoljno je bilo samo da posmatramo i malo razmišljamo. Onolike zgradurine, to nije moglo da izadje na dobro. Ne samo da bi mali prostor savskog priobalja bio pretrpan, preopterećen čak i da je tlo potpuno mirno i stabilno, već je bilo očigledno i da će sve to biti jako teško isfinansirati i obezbediti isplativost. Ali mi smo već u trenutku započinjanja ovog projekta znali da Mali i Domali kao i Doveliki ne brinu o budžetu. Naprotiv, njihova glavna misao je kako da što temeljnije opelješe svaki budžet u Srbiji, zaključno sa našim kućnim budžetima. Ništa drugo njih ne zanima i ne dotiče. Samo lova za njihove džepove. Zato je veliki broj stanovnika Beograda bilo protiv Bg. na vodi. Pljuvali su nas i pripisivali nam najgore namere, ali nisu odstupali od pljačke ni milimetar. Pljačka je svrha njihovog postojanja i bez nje ne bi postojali ni oni. Takva im je priroda.

    Kako mogu da se usele ove zgrade čije skelete gledamo već više od godinu dana. Nisu ni blizu završetku, a što je još gore, one plivaju u vodi, pumpe neprekidno rade, ali stanje se po rečima nekih dobro informisanih ljudi sve više pogoršava, što se moglo i pretpostaviti. Na tom terenu ne smeju da se grade tako visoke i masivne zgrade. Tlo je sastavljeno od rečnog mulja, a iz okoline se u Savu uliva veliki broj podzemnih tokova, ponekad veličine reke. Jedna takva reka prolazi ispod Terazija i ona se čak mogla i videti sve do pred 2. s. rat, kad je taj pristup reci koji se nalazio u Bezistanu pokriven betonskom pločom. Ta reka je plavila i zgradu pozorišta Terazije čija je sanacija trajala godinama. Onaj ko je odlučio da tako bez ikakvih konsultacija sa stručnjacima ili bez uvažavanja njihovog mišljenja spiska milijarde gradskog novca na ovaj projekat je ili lud ili ga nije briga ni za projekat ni za gradski budžet. AV i njegovi su i jedno i drugo.

    Dakle, sasvim sigurno nema ništa od useljenja ovog proleća, a još manje od visoke kita-kule, Vučićevog predmeta obožavanja. Pravo da vam kažem meni je drago što ova nakaza od zgrade neće biti izgradjena, iako znam da su oni pokrali pare i za nju.

    Neka idu, vrat skršili. Nek se sklone, ne povratili se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *