Србија

„Београд на води“ о трошку народа: Зашто сиромашна Србија финансира богате Емирате

Држава Србија извршила је притисак на Дирекцију за изградњу Београда да фирми Београд на води одобри дугорочни кредит од 98 милиона евра. По ком законском основу је тај зајам одобрен фирми чији је двотрећински власник из УАЕ, ко је гарант кредита, по којој каматној стопи је одобрен и да ли је могуће да сиромашна Србија финансира пребогате Емирате

„Београд на води“ о трошку народа: Зашто сиромашна Србија финансира богате Емирате

Foto: YouTube Asteriks

Тачно је да је већински власник уплатио оснивачки улог од 45,4 милиона евра, што чини 99,98 тог капитала и да је уговорено да други власник, Република Србија са уплатом од само 6.200 евра, сагласно одредбама Закона о привредним друштвима, има уговором утврђено право у управљању, а вероватно и у деоби добити од 32 одсто. Поред наведених 45,4 милиона евра, инострани партнер из УАЕ је преко својих повезаних привредних друштава уложио још 25 милиона евра, али у виду краткорочне позајмице. Све у свему, већински власник уложио је до сада 70,4 милиона евра, док је Република Србија извршила притисак на Дирекцију за изградњу Београда да фирми Београд на води одобри дугорочни кредит у износу од 98 милиона евра, који представљају обавезе овог привредног друштва по основу примарних и секундарних доприноса за уређење грађевинског земљишта.

С тим у вези поставља се логично питање по ком законском основу је Дирекција за изградњу Београда могла да одобри тај дугорочни кредит привредном друштву које је у двотрећинском власништву стране фирме из УАЕ, затим ко је гарант тог кредита, по којој каматној стопи је зајам одобрен и да ли је могуће да сиромашна Србија финансира пребогате Уједињене Арапске Емирате?

Из финансијског извештаја достављеног АПР-у види се да су у 2019. укупни пословни приходи Београда на води били 91 милион евра, уз нето добити од 15,6 милиона евра, односно 1,84 милијарде динара. Из извештаја се види и да је годину дана раније, 2018, нето добит била 20,8 милиона евра. Са укупним нето добитком у те две године од 36,4 милиона евра, покривен је губитак у пословању из претходне три и по године у износу од 22,6 милиона евра, тако да је, када се „пребију“ те две ставке, до сада исказани нето добитак за 13,8 милиона евра већи од губитака.

НИН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!