fbpx

„Београд понизио лојалне Горанце на Косову и Метохији“

0
(0)

Горанци су разочарани јер је Београд у трци за предстојеће локалне изборе на Косову у Гори подржао Центар демократске уније (ЦДУ) који се залаже за независност Косова. Верујем да српске власти нису знале за то, као што не знају ни да представници те бошњачке странке сада уцењују радним местима у здравству и просвети које финансира Србија: или глас или на улицу. Ово тврди за „Вести“ Сали Фехим, носилац листе Странке демократске акције у Гори.

Он моли да Београд још једном размисли коме је дао подршку и да дозволи да „Горанци гласају по својој савести, а не за оне који их уцењују запослењем“.

Како је могуће да је Србија стала иза странке која се залаже за независност Косова?

– Горанци су лојални грађани државе Србије и излазимо на изборе јер нас је наш премијер Ивица Дачић позвао. Све време се трудимо да одржимо институције Србије у Гори, а странка ЦДУ се у програму који је доступан и на интернету залаже за независно Косово. Можда програм своје странке није читао Адем Хоџа кога је Влада Србије поставила за председника привременог већа у нашој општини, а који је носилац листе ЦДУ за Гору. Верујем и да му је Канцеларија за Косово и Метохију дала подршку не знајући за ово, као што мислим и да је та подршка сређена рођачком везом, преко СПС-а.

Да ли ви тражите да држава Србија подржи вашу странку?
– Сада су у Београду на власти СПС и СНС, а Гора није за социјалисте. Већина нас, око 70 одсто, не подржава ту опцију. Сви знамо како је ЦДУ добио подршку Београда, али ако их подржава Влада Србије, иако се залажу за независно Косово, нека нам то јавно каже, и ми нећемо више да се боримо. Ми живимо у центру Албаније.
Како то мислите?
– Па, где год се окренемо су Албанци а у таквом окружењу ми се боримо за очување српских институција. А ако став државе Србије није онакав како се нама на терену преноси, нека дозволе Горанцима да гласају по својој савести и нека стопирају уцене. Као наставник радим по плану и програму Републике Србије, и све што тражим у име људи који ме подржавају јесте да гласамо слободно, без притисака и уцена.

Увек исти број гласача

Од 2000. године до данас на изборе из Горе излази увек исти број гласача, од 2.700 до 3.000. Подсетићу да нас је пре 13 година било 15.000, а данас свеукупно само 3.000. Дакле, ми сумњамо да је реч о крађи и мувању, и плашим се да би такав сценарио могао да се понови и за ове изборе, уколико се нешто не предузме, каже Фехим.

Какав је однос Београда према вама?
– Београд нас запошљава у здравству, просвети, брине о социјали и ми смо јако захвални. Гора је и опстала захваљујући помоћи Србије. Лојалан сам грађанин и не желим да ме неко уцењује радним местом ако не гласам за одређену опцију. Када је било бомбардовање Гора се стопроцентно одазвала на позив за мобилизацију из Београда. Тада се није гледало ко је подобан, а ко није.
Како Горанци „стоје“ са Албанцима и Бошњацима?
– Нас Горанце третирају као цигарету: попуше нас, па нас баце. Сете нас се уочи избора, а после нас забораве. Када је реч о косовским институцијама, ми смо се од њих и писмено одјавили, па чекамо одговор Брисела да знамо шта да радимо. Београд је 500 км од Горе, а ми треба да останемо тамо да живимо.
Подсетићу да за 2.500 пљачки, 60 бачених експлозивних направа и 13 убистава, ниједног починиоца косовска полиција није пронашла. 

 

Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Један коментар

  1. А кога другокругодвојкаши нису сјебали?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *