БиХ: Чак 1.500 НВО „пере“ новац за терористичке мреже

0
(0)

БАЊАЛУКА – БиХ још није испунила препоруке Међународне групе за финансијске акције (ФАТФ) и Комитета експерата Савета Европе за спречавање „прања“ новца и финансирања терористичких активности (Манивал) и усвојила мере о спречавању „прања“ новца и финансирања терористичких активности. Због тога Босна и даље остаје на „сивој листи“ ових организација.

Ове године БиХ је добила задатак да усвоји законе о спречавању „прања“ новца и финансирања терористичких акција и да направи регистар невладиног сектора, али то није одрадила.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже за „Новости“ да у БиХ делује око 1.500 невладиних организација које „перу“ новац за терористе, али и финансирају радикалне исламисте, како у БиХ, тако и у региону!

– На листи Комитета за противтероризам СБ УН налази се седам невладиних организација из БиХ које су окарактерисане као опасне и оне које служе за финансирање тероризма. Ту су невладине организације „Фуркан“, „Везир“, „Ел Харамеин“, „БИФ“ и друге. Њихова седишта су у Сарајеву, Травнику и Зеници, где се и налази највећи број невладиних организација које су настале од њих – појашњава Галијашевић.

Он каже да ове организације годишње поделе на стотине милиона марака који пристигну из Саудијске Арабије, Турске и других исламских држава, а одлази на јачање радикалног Ислама.

– Ал каида управља невладиним секторима у Федерацији БиХ, који раде на јачању радикалног Ислама. То није Исламска држава, већ Ал каида – каже Галијашевић.

Драган Мектић, министар безбедности БиХ, каже за „Новости“ да БиХ мора у наредном периоду да направи регистар невладиних организација.

– Проблем око регистра је што ни Федерација БиХ, а ни РС нису желеле да се направи јединствен регистар НВО. Сада смо на путу да се договоримо да ФБиХ и РС направе своје регистре, и да их објавимо на једном сајту. Очекујем да се ово уради наредног месеца – каже Мектић.

РАДНА ВЕРЗИЈА КРИВИЧНОГ ЗАКОНА РС

МИНИСТАР правде Антон Касиповић изјавио је у понедељак да је сачињена радна верзија кривичног закона Српске, што је један од услова за уклањање БиХ са „сиве листе“. Он је истакао да би Влада Српске требало у наредних 15 дана да утврди кривични закон РС и упути га у скупштинску процедуру.

– Обавеза БиХ и њених ентитета је усвајање одређених законских предлога до краја ове године, којима би била елиминисана опасност од уврштавања на „црну листу“ – рекао је Касиповић.

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Муслимани Велике Кладуше заустављају аутобусе и из њих избацују мигранте-муслимане (фото, видео)

5 (3) * Грађани су држали вечерње страже на појединим саобраћајницама како би спречили аутопревознике …

Злочин шиптарских терориста у Гораждевцу 17 година без казне

5 (4) Родитељи убијене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *