понедељак , 28 септембра 2020

Биро за друштвена истраживања: Град Зајечар да укине забрану окупљања и таксу за окупљање

0
(0)

Београд — Биро за друштвена истраживања позвао је град Зајечар да укине забрану окупљања грађана у центру града и таксу за окупљање од 30.000 динара.

БИРОДИ, такође, тражи од власти у том граду да опозове Локални план за борбу против корупције.

Тиме би показао елементарно поштовање права грађана на изражавање незадовољства и интегритет у борби против корупције.

„Наведена такса на окупљање грађана пример је (зло)употребе јавних овлашћења у циљу спречавања права грађана на изражавање мишљења“, истиче БИРОДИ у саопштењу поводом протеста грађана у Зајечару и одлуке градских власти да „забране“ протест у центру града.

Напомињујући да протести грађана Зајечара због лоше економске и друштвено-политичке ситуације у граду имају и антикорупцијски карактер, БИРОДИ подсећа да је током прошлогодишњег мониторинга формирања антикорупцијских механизама на локалном нивоу утврђено да је локална самоуправа, без јавне расправе, уз обилато „преписивање“ тј.плагирање из других антикорупцијских планова, усвојила Локални антикорупцијски план.

Анализом процеса израде, као и самог садржаја нацрта Локалног плана за борбу против корупције града Зајечара Биро за друштвена истраживања наишао је на нарушавање легитимитета и легалитета тог процеса.

Принципи интегритета и релевантности који би требало да буду примењени при изади једног антикорупцијског документа нису испоштовани, а њихова нарушеност се види на примеру плагирања садржаја из других планова чији је аутор Биро за друштвена истраживања.

Производња антикорупцијских докумената која немају интегритет и релевантност је посебан вид спречавања борбе против корупције, што очигледно препознају и грађани кроз живот у самом граду.

Скупштина града Зајечара у суботу је донела одлуку да јавни скупови политичког, протестног или сличног карактера могу бити одржани на Тргу Николе Пашића.

Председник Скупштине града Зајечара Саша Мирковић одбацио је критике да одлука о одржавању јавних скупова на Тргу Николе Пашића представља забрану политичких протеста у том граду.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лекари огорчени због изјаве Данице Грујичић

4.3 (24) „Уједињени против ковида“ су, „изузетно уважавајући стручност проф.др Данице Грујичић у области неурохирургије, …

novi-sad01-setnja

Нови протест против полицијске репресије данас у Новом Саду

4.7 (15) „Борба за истину и правду наставља јер је за сада кривична пријава поднета …

18 Коментара

  1. Vatru koju narod zapali negase demagozi.Oni neshvataju da je ustanak počeo

  2. Tišina bre sad će Zorana da kidiše i da Vas api ko Dzeki kosku !

  3. ….. dledi da biju, pa da zatvaraju, pa …..

  4. Dali je ovo neka izmišljotina, ILI STVARNO POSTOJI TAKSA ZA JAVNA OKUPLJANJA . . .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *