Близанци-генијалци опет донели медаље у Ниш, разбијају астрофизику и астрономију

Близанци-генијалци опет донели медаље у Ниш, разбијају астрофизику и астрономију

0
(0)

Ниш – Крај 2016. године донео је Србији изванредан успех младих и талентованих средњошколаца – на највећем светском такмичењу – на Олимпијади из астрофизике и астрономије, одржаном у граду Бубанешвар, у индијској држави Ориси, осморо од укупно 14 ученика из наше земље, из Математичке гимназије у Београду и Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу освојило је осам вредних одличја – две сребрне и шест бронзаних медаља. Међу њима биле су и младе Нишлије Богдан и Новак Станојевић, ученици трећег разреда познате нишке гимназије, близанци-генијалци, како их већ неколико година зову суграђани у родном граду.

– Са свим осталим члановима нашег српског тима учествовали смо на престижном и без сумњи највећем и најтежем научном такмичењу из области астрономије и астрофизике, на којем се у знању надметало преко 250 средњошколаца и наших вршњака из целог света. Брат Богдан освојио је сребрну, а ја бронзану медаљу у конкуренцији младих научника из чак 41 земље. Практично, поновили смо успех са Јуниорске научне олимпијаде одржане пре две године у Аргентини – испричао нам је Новак Станојевић.

Такмичење у Индији било је дуго и напорно, каже Богдан, али и да им није било тешко јер су веровали у себе и успешан наступ:

– Почели смо да се припремамо за ово велико такмичење од оног тренутка када смо сазнали да смо се квалификовали за олимпијаду, а од првих дана прошлог лета и одмах после завршетка претходне школске године наставили смо да радимо и сами код куће. Било је, као и увек, много неизвесности око одласка и обезбеђења новца за пут у Индију, али већ смо навикли на то да се средства ипак пронађу у последњи час и заиста смо били високомотивисани. Радили смо по неколико сати дневно током лета и наставили припреме када је почела нова школска година, тако да смо спремни стигли у Бубанешвар, главни град индијске државе Орисе у којој је око 40 милиона становника. У самом граду, познатом у свету по прелепим храмовима и у којем живи можда и милион становника, провели смо тачно десет дана колико је трајало такмичење и веома смо задовољни постигнутим резултатом и успехом.

Вредни и талентовани, али веома скромни млади људи Богдан и Новак похађају специјално одељење познате нишке гимназије за физику и сада су у трећем разреду. Најзанимљивије је да су право учешћа на Олимпијади у Индији изборили још у прошлој школској години 2015/16, када још увек у наставним програму нису имали астрономију као предмет. То им није сметало да се одлично припреме и да заблистају на 10. највећој светској ревији знања из астрофизике и астрономије.

Пуну подршку за одлазак и наступ екипе Србије на овој великој смотри науке и знања младих пружио је Национални астрономски олимпијски комитет Србије, а новчану помоћ младим Нишлијама Новаку и Богдану, иако је заиста било велике неизвесности хоће ли уопште отпутовати, обезбедили су нишке градске општине Медијана, Палилула, Пантелеј и Црвени крст, као и Градска управа за образовање и подстицај талентованих ученика и студената.

Аутор: Тома Тодоровић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Више од 100.000 војника на заједничким војним вежбама Русије, Кине и Индије (фото, видео)

Више од 100.000 војника на заједничким војним вежбама Русије, Кине и Индије (фото, видео)

1 (1) У Русији се од 16. до 21. септембра одржавају велике војне вежбе заједно …

Студенти Правног факултета из Београда поразили Харвард и Беркли на међународном такмичењу

Студенти Правног факултета из Београда поразили Харвард и Беркли на међународном такмичењу

4.1 (19) Ништа лепше него када вам кроз врата редакције прође група од осморо младих, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend