Ближи се дан одлуке: хоће ли „Фијат“ остати или отићи из Србије?

Ближи се дан одлуке: хоће ли „Фијат“ остати или отићи из Србије?

Крагујевац – Ближи се дан одлуке: хоће ли „Фијат“ остати или отићи из Србије? Ако Влада Србије жели да „Фијат“ остане у земљи, до краја године ће са овом компанијом морати да потпише нови уговор. Првобитни уговор о заједничком инвестиционом улагању потписан је 29. септембра 2008, а параф су ставили директор италијанске компаније Серђо Маркионе и потпредседник тадашње владе Млађан Динкић. Овај уговор је временски ограничен на 10 година и истиче 31. децембра 2018.

Председник Србије Александар Вучић је у мају прошле године, на свечаности у Крагујевцу поводом почетка серијске производње рестилизоване верзије модела „500-Л“, изјавио како се нада да ће пословна сарадња са „Фијатом“ бити настављена и после 2018. Да би аранжман са „Фијатом“ могао бити продужен говори и то што су синдикати у крагујевачкој фабрици аутомобила пре неколико дана потписали нови колективни уговор са руководством мултинационалне компаније који важи три године. Ипак, треба бити опрезан, јер останак „Фијата“ у Србији зависи од много фактора.

У питању је, пре свега, увек турбулентно тржиште аутомобила на којем се сукобљавају највеће компаније из области ауто-индустрије. Да би се, колико-толико, супротставила конкуренцији, групација „Фијат-Крајслер“ преоријентисала се на производњу робуснијих четвороточкаша – „теренаца“, што не иде у прилог крагујевачкој фабрици у којој се још увек монтира времешни „500-Л“. Серијска производња „великог фиће“, подсећања ради, почела је 2012, а нови модел, о коме се одавно прича, још није на видику.

У начелном уговору (без толико помињаних затамњених клаузула), који се од јуче може наћи на сајту Владе Србије, кад је реч о производњи новог модела у Крагујевцу стоји само то да ће заједничко привредно друштво „Фијата“ и наше државе „уложити комерцијално реалне напоре ради започињана производње другог модела“. Тамо где је у верзији уговора који је објављен на сајту владе 2008. године писало да је „Фијат“ обавезан да прави два модела у Крагујевцу, сада стоји – „редакција текста“.

Уколико Влада Србије уопште може да буде равноправан партнер у „послу столећа“, како су медији окарактерисали поновни долазак „Фијата“ у Крагујевац, стари уговор са овом мултинационалном компанијом мораће да претрпи заиста озбиљну редактуру. Јер, осим што је оснивачки улог био мањи, сва остала давања наше државе су била већа.

Сходно уделу у заједничком привредном друштву од 33 одсто, наша држава је, по уговору из 2008, имала обавезу да уплати 231.000 евра оснивачког капитала, а „Фијат“, са већинским уделом од 67 одсто – 469.000 евра. Но, држава се обавезала да у заједничку компанију уложи и „Заставину“ имовину вредну 50 милиона евра, као и да запослење сваког радника подржи са 10.000 евра. „Фијат“ се, с друге стране, обавезао да ће ангажовати најмање 2.433 радника, али је наша држава, опет, била дужна да компанији врати пун износ социјалних доприноса за запослене. Држава је плаћала и усавршавање радника, али се, уместо повећања производње, средином 2016. суочила са гашењем једне производне смене у фабрици коју је напустило око 750 радника. Држава је била приморана и да „гаси“ незадовољство радника који су прошле године, због малих плата, организовали тронедељни штрајк.

Плате радника у Крагујевцу повећане су са 35.500 динара на 42.250, али су та примања и даље три до четири пута нижа од месечне зараде запослених у „Фијатовим“ погонима у Пољској и Италији. Није до краја спроведен ни процес растерећења радника после гашења једна смене, али би се и незадовољство тим поводом могло ублажити када би у фабрици почела производња новог, конкурентнијег модела аутомобила. Од 2012. до 2016. вредност извоза „500-Л“ опала је више од 500 милиона евра – са 1,5 милијарди на 990 милиона, па би у новом уговору, ако га буде, производња новог модела требало да буде приоритет наших преговорача.

Аутор: Бране Карталовић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Води прави пропагандни рат против Срба, српске државе и цркве а син му докторира у Крагујевцу!

Води прави пропагандни рат против Срба, српске државе и цркве а син му докторира у Крагујевцу!

Син председника Владе Црне Горе Здравка Kривокапића 16. јула браниће докторат на Медицинском факултету у …

На данашњи дан 1917. стрељан Драгутин Димитријевић Апис, 1876. са Београдске тврђаве скинута турска застава

На данашњи дан 1917. стрељан Драгутин Димитријевић Апис, 1876. са Београдске тврђаве скинута турска застава

НОВИ САД – На данашњи дан 1917. године, у складу с пресудом војног суда, на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *