Србија

Блокаде се шире Србијом

Ових дана кључа незадовољство радника и пољопривредника. Путари најављују протесте на Коридору 10. Малинари и текстилци за решење крећу ка Београду

Незадовољство радника и сељака овог лета кључа више него икада до сада. На улице их је истерала мука и беспарица, страх од губитка посла, неизвестан откуп… Блокирају саобраћајнице, просторије својих фабрика. Држава је једина адреса од које траже и очекују помоћ.

Путари без плата

Србија ће од уторка бити блокирана уколико радницима предузећа „Нибенс групе“ не буду исплаћене заостале зараде. На мети незадовољних путара биће градилишта на Коридору 10, али и најфреквентнији гранични прелази, наплатне рампе и Ибарска магистрала. Иако је постигнут договор банкара око реструктурирања предузећа „Нибенса“, АИК банка и „Путеви Србије“ нису се сложили око исплате зарада путарима.

– Без писмене сагласности АИК банке „Путеви Србије“ неће уплатити зараде запосленима у „Нибенс групи“ – каже за „Новости“ Зоран Дробњак, генерални директор овог јавног предузећа. – Путари су током јуна и јула урадили одређене послове на одржавању саобраћајница и ми имамо спреман новац да те радове платимо. Пошто су им рачуни блокирани, „Путеви Србије“ по закону могу да исплате зараде запосленима у путарским предузећима „Нибенса“. Међутим, како је новац од одржавања био залог „Нибенса“ за добијање кредита, ми смо дужни да сваки динар по том основу уплатимо АИК банци. Добио сам усмену сагласност банке да поделим радницима „Нибенса“ плате, али тражим то писмено. И то је једини услов.

Са друге стране, представници АИК банке, која је са 58 милиона евра највећи поверилац „Нибенс групе“, тврде да је банка спремна да помогне радницима

ШТРАЈКОВА СВЕ ВИШЕ
У Србији тренутно, према подацима Савеза самосталних синдиката, штрајкује или протестује неколико хиљада људи, који раде или су бивши радници укупно десет предузећа. У штрајку су Аутобуска станица Лесковац, „Глутин“, „Златар“ рехабилитациони центар, Центар за стрна жита из Крагујевца, „Митрос“… Због неисплаћених зарада не раде ни у предузећима ЈКП „Крушевац“ и „Металка мајур“ из Јагодине, Луци Нови Сад, од јуна 500 радника „Јумка“ из Врања, а још од априла и запослени „Плиме М“ из Крушевца. Већ месец дана штрајкују радници ДЕС. У „припреми“ штрајка су радници „Неимара“ из Новог Сада и ФИТ из Новог Бечеја.

– Зараде запослених могу да се измире из потраживања од инвеститора, а ако они имају проблема, банке могу да им одобре кредит – каже Љубиша Јовановић, члан управе АИК банке. – Друго решење које смо предложили „Путевима Србије“ је да АИК банка пролонгира потраживање, а да тај новац буде исплаћен путарима за плате и да о томе потпишемо споразум.

Потраживања „Нибенс групе“ од инвеститора износе око 600 милиона динара. Од тога, Фонд за капиталне инвестиције дугује „Бачкапуту“, која је чланица „Нибенса“, 450 милиона, али дуг не намирују пошто им из републичког буџета новац није прослеђен, каже Милутин Гашевић, који тренутно руководи „Нибенс групом“. Преосталих 150 милиона је обавеза „Путева Србије“ по основу раста цена на мало из репрограма који су путари одобрили држави за давно изведене радове. Када би се „Нибенсу“ исплатила сва ова средства, не би им био неопходан нови кредит од 500 милиона динара. Посао вредан 180 милиона динара је већ одузет ПЗП „Крагујевац“, а ПЗП „Београд“ је обуставио радове на изградњи Коридора 11, јер нема новца за материјал.

Наставак преговра малинара и надлежног министарства

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић изјавио је у петак увече да ће договори са узгајивачима малина бити настављени и изразио наду да ће бити постигнуто решење проблема између произвођача и откупљивача овог воћа.

”Најбоље решење је да видимо да ли је могуће постићи договор између произвођача и откупљивача о нешто другачијој цени него што је ова”, казао је министар Петровић.

Блокаде се шире СрбијомМинистар је, у међувремену, позвао све на уздржаност и стрпљење које је неопходно да би се, како је рекао, овако компликоване ствари решиле.

Разговори ће, према Петровићу бити настављени, а у току вечери ће бити договорен и термин.

Како је Петровић истакао, важно је да буде проширен круг учесника у разговору, обаве консултације и са откупљивачима, како би се већ у суботу саговорници приближили решењу.
Петровић је навео да Министарство не учествује у преговорима јер оно није страна која би требала да доноси одлуке, али неколико месеци уназад помаже произвођачима малина да нађу најбоље решења са откупљивачима

”Мислим да смо доста добро разумели шта је могуће да се учини и потпуно смо спремни у Министарству да уђемо у разговоре са откупљивачима, да видимо ко све и какве економске тешкоће у овом тренутку има и на који начин да нађемо решење за читав проблем”, навео је Петровић.
Министар је истакао да је потребно учинити све да на легитиман начин буде створен простор за помак у решавању проблема.

Влада и министарство су омогућили 3.000 тона капацитета јавних складишта, а малинари су у њих сместили само 100 тона малина, навео је Петровић и додао да су произвођачи другачије поступили, “ситуација би сада била релаксиранија”.

”Сада је важно да нађемо добар пут за постизање квалитетног договора између малинара и откупљивача”, нагласио је Петровић.

Коментаришући најављено супротстављање малинарима у блокади пута ка Гучи, министар Петровић је истакао да “агресија са било чије стране не може да донесе добро.”

Пешице до Београда

Протестују и текстилци – радници Текстилног комбината „Рашка“ у Новом Пазару, предвођени председником Удружења текстилаца Зораном Булатовићем, који је јавности познат по томе што је раније у знак подршке колегама сам себи одсекао део прста. У петак су после четири дана пешачења од Новог Пазара до Београда премијеру Мирку Цветковићу предали своје захтеве.

КРИВА – ПОЛИЦИЈА
Произвођачи малина који протестују у петак су добили и налаз Инспекције за саобраћај, од које су тражили да се утврди ко је крив за вишедневну блокаду пута. Према овом налазу, саобраћај је блокирала – полиција. Власници радњи и угоститељских објеката у Ариљу у петак су подржали произвођаче малина у њиховој намери да се изборе за вишу откупну цену. Они су у петак на два часа, од 17 до 19, затворили све радње и угоститељске објекте.

Помоћ су затражили и од заменика премијера и министра полиције Ивице Дачића, као и од министарке правде Снежане Маловић. Новопазарски текстилци траже да им Комбинат исплати дуговања по извршним судским пресудама, које су крајем маја ове године износиле више од осам милиона евра, као и да се реши статус једног броја радника који су потписали социјални програм са бившим руководством те фирме.

Током пешачења од Новог Пазара до Београда, које је трајало четири дана, Булатовић се онесвестио у близини Лазаревца, па је пребачен у београдски Ургентни центар, где је у четвртак примао инфузију. На лични захтев изашао је из болнице како би, како каже, са својим текстилцима предао захтев премијеру Цветковићу. Како је премијер на одмору, одговор се тек очекује.

Блокада путева у Србији, по новом закону о саобраћају, није санкционисана посебном одредбом! Полиција би у Хрватској могла да казни све који ометају саобраћај од 676 до 2.029 евра и затвором до 60 дана.

У Словеначкој ауто-звези и Бугарском ауто-мото савезу кажу да код њих није последњих година било таквих случајева, а када смо их питали како је уопште законски регулисана ова „појава“, рекли су нам да би казне за „нарушавање проточности путева“ биле изузетно високе, што предвиђају европске конвенције. Ипак, кажу наши саговорници, ретко ко буде кажњен и у Европи за „блокаду“, наводећи примере из Грчке где су блокаде путева већ постале „део фолклора“.

ГУЧУ НЕ ДИРАЈТЕ

КООРДИНАТОР Удружења малинара из Ариља Драгиша Терзић рекао је новинарима да ће, ако Влада Србије настави са одуговлачењем решавања њихових проблема, произвођачи малина блокирати прилаз Гучи, како је рекао, „не из хира већ из невоље“.

– Уколико малинари покушају да блокирају прилазе Гучи, кренућемо својом механизацијом да их уклонимо, рекао је Слободан Јоловић, председник одбора Сабора трубача. – Ово је највећа светковина на овом простору, не припадамо ниједној политичкој опцији, нити власти, већ народу, који ће га и бранити. Немогуће је спречити учеснике програма и стотине хиљада гостију да дођу у Гучу. Већ сада је спремно око 300 багериста и власника тешких транспортних машина и око 5.000 Драгачеваца, који ће кренути да уклањају све препреке, оног тренутка када се и појаве на прилазима Гуче.

 

Новости

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!