Боцан-Харченко: Мој главни задатак је повратак међународног права у регион

Боцан-Харченко: Мој главни задатак је повратак међународног права у регион

Покушаћу да се изборим, „раме уз раме” са Србијом, да се међународно право врати у регион, једном и заувек, и то, пре свега, по питању Косова, поручује нови руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко и додаје да ће Русија подржати „компромисно и креативно решење” око којег се морају договорити Београд и Приштина и које би Москва могла бранити у Савету безбедности УН.

Боцан-Харченко у интервјуу за Танјуг истиче да „повратак међународног права у регион” види као свој главни задатак на месту амбасадора у Србији и да читава међународна заједница сада мора да појача пажњу према Косову и ономе што се тамо дешава и да „има сумњи да постоји објективна оцена ситуације”, кад је реч о Западу. „Kада би била, онда бисмо ми били сведоци притиска на Приштину, а притиска нема, а кад нема притиска, не верујем да је могућ наставак дијалога”, каже амбасадор. О могућности промене формата, па и евентуалног оквира дијалога, каже да је питање интересантно, али сада нема предуслова за обнављање дијалога, али што се Русије тиче, став је принципијелан:

„Све што се тиче иницијативне улоге Београда, коју ми охрабрујемо и подржавамо, ако дође до неких одлука и ако Србија затражи да се Русија придружи некој групи држава – ми можемо, зашто да не, али са нашим ставом који мора бити уважен – уз поштовање Резолуције 1244. Ми другачије нећемо, а мислимо да ни Србија неће”, додао је Боцан-Харченко. Каже да председник Вучић има уравнотежен став на основу међународног права. „Можда је прави израз рећи да Вучић води дипломатску битку, с обзиром на то колико је ово питање тешко и колико има супротстављања. Доста креативно, доста дипломатски, као моћан државни лидер”, сматра Боцан-Харченко.

На питање да ли Русија на Србију гледа као на последње упориште у региону, из угла НАТО аспирација, амбасадор каже да „реч упориште не одговара руском принципу и концепту безбедности у Европи”. „Наша визија се базира на појму или принципу заједничке безбедности и јединственог безбедносног простора без икаквих упоришта – ни НАТО, ни Русије, и без подела”, рекао је амбасадор. Што се тиче војно-политичког опредељења Србије, то је избор Србије и у потпуности самостална одлука, каже Боцан-Харченко. „Важно је да Русија, знам то тачно и врло одговорно желим то да нагласим, није тражила од Србије да заузме неки став и направи неки избор који би одговарао Русији, да рецимо имамо ту неко упориште”, објаснио је Боцан-Харченко.

Ми сматрамо да је Србија снажна самостална држава и такву линију следи и председник и влада – сарадња да, али без икаквог „кишобрана”, наводи амбасадор и додаје: „Наставићемо сарадњу и у оквиру ОДКБ, али без претварања Србије, и то желим да нагласим, у терен глобалног супротстављања са Западом или са НАТО. То не одговара Москви, јер у таквој ситуацији неће бити могућности за развој привредних, културних веза и других које су приоритет за нас.”

Не постоји никаква веза између Крима и Косова

Александар Боцан-Харченко поводом теза да Русији одговара стање замрзнутог конфликта на КиМ због статуса Јужне Осетије, Абхазије, као и да је руски став условљен случајем Крима, каже да одсуство одлуке и компромиса по питању Косова ни у ком случају није у интересу Русије. „Што се тиче Абхазије, Јужне Осетије, никаква веза не постоји са Косовом. Исто важи и за Крим, то је потпуно друга прича – Крим се вратио у Русију на основу референдума, а одлично знамо да на Косову никаквог референдума није било. Питање Крима уопште не постоји, вратио се у родну луку. Крим је саставни, неотуђиви део РФ. Кад тражимо решење Косова, ми полазимо од тога да је Косово део Србије”, каже амбасадор и додаје да је Москва захвална председнику Србије Александру Вучићу и влади на чврстом и доследном ставу у корист развоја сарадње и односа са Русијом, без обзира на наставак преговора о ЕУ интеграцијама.

Политика.рс

Фото Танјуг/Д. Кујунџић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

БЕЗ УСТРУЧАВАЊА - Пеца Поповић: Вучић је купио Беливуку машину за млевење меса! (видео)

БЕЗ УСТРУЧАВАЊА – Пеца Поповић: Вучић је купио Беливуку машину за млевење меса! (видео)

У најновијем издању емисије “Без устручавања” гост је био заменик главног уредника Магазина Таблоид Предраг …

Мила Алечковић - Ово је почетак краја, следи нам драматичан расплет догађаја! (видео)

Мила Алечковић – Ово је почетак краја, следи нам драматичан расплет догађаја! (видео)

Гост емисије “Интервју” била је проф. др Мила Алечковић, која је до сада у своју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *