fbpx

Бољевић: Извршна власт би да контролише судску

0
(0)

Извршна власт сматра да би требало да контролише судску, рекла је данас Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије (ДСС), на конференцији „Ка бржем и јачем правосуђу за грађане, кроз бољи Устав“. Тема конференције били су предложени уставни амандмани у области правосуђа који су већ месецима предмет критике струковних удружења.

„И даље имамо ситуацију да Министарство (правде) сматра да би извршна власт требало да контролише судску и то по принципу – ми смо победили на изборима, па можемо да радимо шта хоћемо“, казала је Бољевић на данашњој конференцији и додала да представници власти упорно одбијају да процес уставних промена учине јавним.

Она је истакла и мишљење Консултативног већа европских судија у вези са уставним амандманима у области правосуђа, а које је донето након што се Друштво судија обратило овом већу са захтевом да процени усклађеност предложених измена са европским стандардима.

Веће је у мишљењу критиковало предложене измене устава наводећи, између осталог, да се њима не обезбеђују довољне гаранције за независност Високог савета судства и његових чланова.

„Ово је несумњиво директна претња њиховој независности и независности судства као целине“, наводи се у мишљењу Консултативног већа европских судија.

Директор Комитета правника за људска права (YУЦОМ) Милан Антонијевић навео је данас да Венецијанска комисија мора да буде упозната са изузетно јаком кампањом Министарства правде против судске гране власти која се догађала паралелно са расправом о Уставу.

„Не знамо ни ко је писао амандмане на Устав“, рекао је Антонијевић и истакао да је Министарство правде обећало да ће писаним путем одговорити на примедбе упућене поводом измена Устава, али до данас то није учинило.

Подсетимо, након што је у јануару Министарство правде изашло са радним текстом амандмана на делове Устава који се односе на правосуђе, стручна јавност изнела је бројне критике на предложена решења.

У отвореном писму Народној скупштини, Влади Србије и Министарству правде удружења судија и тужилаца навела су да предложени уставни амандмани слабе независност судства, а јачају политички утицај на правосуђе. Ова удружења одбила су тада да учествују у јавној расправи о новим амандманима оцењујући их као неприхватљиве. Детаљније прочитајте у посебном тексту.

Предложене измене послате су Венецијанској комисији – саветодавном телу Савета Европе, које даје мишљења у вези са уставима његових чланица и другим правним нормама.

Уколико Комисија да позитивно мишљење, нацрт уставних измена требало би да буде упућен у Народну скупштину Србије на усвајање.

Пише: Милица Војиновић, Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вукадиновић: Политички и друштвени Титаник, вртимо се у круг и идемо ка санти (ВИДЕО)

0 (0) Дијалога власти и опозиције о изборним условима више се нико не сећа, то …

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *