Насловна / Свет / Америке / Болтон: Вашингтон неће дозволити ЕУ да не поштује наше санкције против Ирана

Болтон: Вашингтон неће дозволити ЕУ да не поштује наше санкције против Ирана

СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће дозволити ни Европској унији ни било коме другом да не поштује америчке санкције уведене против Ирана.

Ово је изјавио Џон Болтон, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност. А огласио се управо поводом иницијативе ЕУ усмерене на заштиту својих компанија које послују са Ираном.

Болтон је у овом контексту подвукао:

„Држаћемо на оку развој и функционисање те структуре ЕУ која још није створена, а не зна се ни када ће. У сваком случају, Вашингтон ће агресивно и непоколебљиво реализовати своје санкције против Ирана“.

Болтон се огласио повдом наступа пред генералном скупштином УН шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини која је најавила стварање „специјалног механизма“ који ће европским компанијама „омогућити да без страха од америчких санкција послују са Ираном“.

Американци су део својих антииранских санкција активирали 7. августа, а остале – које се понајвише тичу иранског извоза нафте – треба да ступе на снагу 5. новембра.

Европска унија не признаје америчке санкције против Ирана и не дозвољава својим компанијама да их поштују, али европски бизнис – упркос томе – постепено бежи из Ирана.

Факти

фото: ЕПА

Актуелно

Трећина компанија у ЕУ у рукама страних компанија, а 9,5 одсто има власнике са седиштем у Кини, Хонг Конгу или Макау

Брисел — Кинеске инвестиције у државама Европске уније претходних десет година су нагло порасле. Према …

Еврократе и кинеска економска олуја

У сржи кинеске стратегије нису Сједињене Државе, већ близак однос са Европом. Због тога је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *