fbpx

Борба против корупције: СНС увео нову систематизацију у Колубари. Пет сома еврића за радно место

0
(0)

До посла у Колубари у Лазаревцу долазе они који имају пет хиљадарки евра. Евро врти где бургија неће, па Џивџан мења и систематизацију…

Радно место у Колубари је роба, а свака роба има своју цену. Цена те робе је 5.000 евра, а продавац те робе је секретар лазаревачког одбора СНС-а Бојан Стевић-Џивџан.

Ту робу у предузећу Колубара услуге је одавно испродавао Драган Јевтић, по дупло нижој цени него у Колубари јер су у Услугама и плате мање. Тамо је запослио за новац 800 радника по цени од 2.500 евра по радном месту.

У Рударском басену Колубара је постало теже запослити све оне који имају да плате 5.000 евра, јер постоји озбиљна Систематизација радних места, коју су пре неких 30 година направиле немачке консултантске куће.

Систематизација захтева одређено образовање, стручност и године искуства за руководећа и одговорна радна места, и у администрацији и у погону. Та ситна препрека је однедавно почела навелико да се решава како би се запослили сви који имају довољно да плате да буду шефови, надзорници, сменски инжењери…Већину ових докумената потписује Михаило Петровић-Микица, заменик генералног директора, а нешто потпише и Милорад Грчић. генерални директор.

Тако је донета измена Систематизације да сви руководиоци одељења у комерцијалном сектору могу да буду постављени на руководећа радна места већ са 3 године искуства уместо са 5 година, како је пре било одређено. То није оно најопасније, лопови су лопови и посао комерцијалног сектора је да краде. Разуме се да сви желе да поставе жутокљунце да потписују све што им се каже и да на крају они буду ти који одговарају, а Смиљковић и Ковач (људи Вука Хамовића који воде комерцијалу) ће да се извуку.

Најопасније је то што су се усудили да мењају Систематизацију у производњи и тиме угрозили животе људе који тамо раде. Када неискусног или неуког човека пошаљеш да руководи машинама тешким на хиљаде тона, и које се напајају струјом напона неколико хиљада волти, хаварије само чекају да се десе.

Разочаравајуће је то што је Микица био тај који је потписао измене Систематизације у производњи, према којима на радним местима „сменски машински инжењер“ и „сменски електро инжењер“ могу да буду и са ВИ степеном стручности уместо са ВИИ;

Да „руковалац утоварне траке роторног багера“ не мора да има В степен стручности; да “ сменски електричар за багер одлагач“ може да има и ИИИ степен стручности уместо најмање ИВ или В; да „главни пословођа одржавања багера“ као и „главни пословођа електро одржавања багера“ уместо ВИ степена треба да имају В и ИВ; „пословођа електро одржавања багера“ и пословођа електро одржавања трачних транспортера“ као и „пословођа електро одржавања напојне и развојне мреже“ уместо В степена могу да имају и ИВ; „руководилац одводњавања“ може да буде инжењер са само 2 године радног искуства, као и „главни пословођа одводњавања“ да има ИВ степен, а требао би В.

У овом документу се на неким радним местима број извршилаца са 1 повећава на 10, стварају се непотребна радна места.

Другом изменом Систематизације коју је потписао Грчић уводе се нова радна места као „технолог експлоатације возила Поља” и ту се као захтев само тражи инжењер ВИИ степена са само 1 годином радног искуства.

Ту треба неко да потписује прековремене сате рударској механизацији, а ко ће боље од неког са годину дана радног искуства, наплашен за свој посао. И ту није крај: уводи се ново радно место „руководилац РЈ експлоатација и одржавање путничког саобраћаја“ такође треба да има само годину радног искуства; још једно ново радно место „технолог експлоатације и одржавања железничког транспорта“ опет инжењер ВИИ степена са само 1 годином радног искуства.

Овакву искасапљену Систематизацију, која се сваког дана све више и више касапи по наредби Џивџана, који узима новац за та запошљавања, радници су почели да називају џивџанизација.

Све ово се изводи уз стручну сарадњу кадровском службом Колубаре на чијем челу је Миле Јеремић. Пример нестручности је недавна несрећа када је неко послао два вариоца у бункер неочишћен од угљене прашине да изврше заваривање.

Људи су принуђени да слушају наредбе које им често угрожавају живот и у том бункеру се десила експлозија, један варилац је погинуо, а други остао инвалид. ПР менаџер Радош Лазаревић је истог дана издао саопштење како је „дошло до несреће, али да су биле предузете све мере заштите на раду“.

Како су биле предузете све ХТЗ мере када су људи послати да заварују у бункеру пуном запаљиве угљене прашине?

  

©Гето Србија

материјал: Лист против мафије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одабраним београдским кафићима милиони из буџета

5 (3) Држава је у последњих месец дана преко Фонда за развој одобрила преко 50 …

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

2 Коментара

  1. Lova do krova… Srbija ce biti srecna kada joj deca budu srecna… Pa neka, neka uzimaju…preselo im da Bog da

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *