понедељак , 23 новембра 2020

Борба против корупције у Србији? Да, ал’ замало

0
(0)

Толико се прича о борби против корупције, једном од главних адута садашње власти. Међутим, Балканска истраживачка регионална мрежа (БИРН) оцењује да је борба против корупције у Србији у 2013. била више реторичка, него практична и видљива.

У анализи о испуњавању предизборних обећања, БИРН наводи да правосуђе, посебно судови, остају слаба карика у процесуирању случајева корупције на свим нивоима, што, како истиче, представља велики проблем у сузбијању те појаве.

Наводи се да су у прошлој години увојени Национална стратегија за борбу против корупције и Акциони план за њено спровођење, што је било једно од главних обећања у овој области и највеће системско достигнуће Владе Србије у прошлој години, али чија примена тек треба да покаже ефекте. Почела је и примена новог Закона о јавним набавкама, али, према оцени БИРН-а, ипак је више обећања које Влада Србије није испунила.

Политички пласирана прича о ревизији спорних приватизација није дала своје ефекте у складу са обећањима и најавама. Како се прецизира, још није усвојен закон о заштити узбуњивача, као ни закон о пореклу имовине.

Истиче се да мониторинг БИРН-а и даље показује релативно ограничене ефекте рада Владе у испуњавању предизборних обећања датих грађанима, које су сами издвојили као главне за лични и друштвени бољитак – економија, борба против корупције, здравство и просвета.

Како се наводи, просвета је област у којој Влада Србије у прошлој години није испунила ниједно предизборно обећање дато грађанима Србије пред изборе 2012. године, док је једино испуњено обећање у здравству било усвајање Закона о правима пацијената.

Према оцени БИРН-а, у области економије, ефекти рада Владе су и даље врло ограничени, а проценат испуњености датих предизборних обећања мали. Стагнација у погледу развоја економије примећује се на пољу привлачења страних инвестиција, које су далеко мање од очекиваних и обећаваних пред изборе, а није постигнута обећана фискална консолидација, јер је буџетски дефицит за 2014. рекордно висок и износи 7,1 одсто, наводи се у анализи. Како се истиче, закон о јавним предузећима, који би требало да обезбеди департизацију и рационално економско управљање тим гигантским сектором, још се не примењује у пуној мери, јер нису објављени конкурси за директоре нити је обезбеђена транспарентност њиховог рада. Процес укидања парафискалних намета привреди готово је потпуно обустављен, а није усвојен ни нови закон о раду, нити се приступило обећаним структурним реформама државних фондова, пре свега пензијског фонда, наводи БИРН.

Оно што се у области економије може оценити као делимично испуњено у претходној години јесте настојање Владе да ограничи трошење јавног новца, односно смањи расипање јавних ресурса, који могу и треба да буду усмерени у правцу економског раста.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Кон: Нове мере су ригорозније, сутра ће бити саопштене

4.5 (8) Епидемиолог Предраг Кон огласио се данас након седнице Кризног штаба. Он је истакао …

Никола Селаковић: Врата институција отворена за хрватску мањину

5 (3) Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Хрватске у Србији …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend