понедељак , 21 септембра 2020

Босански муслимани ратују у Сирији мало због Алаха а мало више и због пара

0
(0)

БАЊАЛУКА – Одлазак појединаца из БиХ да ратују у Сирију узима великог маха и представља све већи проблем за БиХ. Последње информације из обавештајних кругова говоре да пут Сирије одлазе и девојке. Оне се, наводно, по шеријатском закону венчавају са момцима који се боре на страни побуњеника против сиријског председника Башара ал-Асада и са њима одлазе у „сиријски пакао“.

Ово је потврдила и полиција Федерације БиХ, која је добила пријаве од стране грађана да девојке са момцима одлазе у Сирију. До сада су четири младића из БиХ погинула у Сирији, а могуће је да је овај број и већи. Процена безбедњака је да је више стотина вехабија из БиХ отишло да ратује у Сирију. За ово су награђени са 10.000 евра и процена је да је и новац један од главних разлога одласка младих људи да ратују.

Гостимир Поповић, војни аналитичар, каже за „Новости“ да је ово постао проблем БиХ и да морају реаговати институције.

– Уколико и даље институције БиХ буду жмуриле на вести да младићи из БиХ гину у Сирији, то ће донети велики међународни проблем. У међународним безбедносним круговима БиХ већ важи за полигон за обуку вехабија. Сада постаје и земља која војске радикалних исламиста шаље у рат по свету – истиче Поповић. С друге стране Џевад Галијашевић, екперт за борбу против радикалног ислама, каже за „Новости“ да врбовање за одлазак у Сирију почиње и путем интернета и одређених форума.

– У БиХ већ постоји уходана мрежа путем које се млади људи лако наводе да се придруже вехабијама и даље да иду да ратују по свету – истиче Галијашевић. Он даље каже да је решење проблема просто. И то види у надзору лица који су познати као вође вехабијског покрета у БиХ.

– Уколико безбедносне службе у БиХ желе решење, онда је то стављање под надзор особа попут Нусрета Имамовића, Билала Боснића и њима блиских. Они су вође вехабија и од њих крећу све могуће инструкције. Такође, мора се надгледати и рад око 1.000 невладиних организација које делују у БиХ, а служе као паравани за долазак новца за вехабијски покрет. Треба само пратити новац који долази из Турске и Саудијске Арабије преко невладиних организација и мрежа ће бити проваљена. Наравно, битно је и надгледати део СДА, која има радикални део повезан са исламским земљама, а који опет преко својих политичара штити вехабије у БиХ – истиче Галијашевић.

БОСНИЋ УЖИВА СА ЧЕТИРИ ЖЕНЕ

Селведин Бегановић, имам у џемату Трново код Велике Кладуше, објавио је на „Фејсбуку“ јавно писмо у којем позива селефијске вође да престану слати децу из БиХ на сиријска ратишта. Посебно се обратио Билалу Боснићу из Бужима, који важи за једног од вођа селафија у БиХ:

– Господине Боснићу, по којем то сунету наговараш момке да иду у Сирију и постану покретна мета високообучених војника Асадове војске и иранских специјалаца. Пут је знан. Прво та обука у Аустрији, месец дана, а онда на турско-сиријску границу, одакле иду директно у ровове и гину за ко зна кога. То се мора зауставити и што пре законом забранити да се наша деца жртвују за туђе циљеве. Такође, Бегановић је поручио Боснићу да престане са испирањем мозгова и замерио му што док деца гину у Сирији, он ужива са своје четири жене у топлом дому.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши телохранитељ Фахрудина Радончића: Од Мила смо под ротацијом довозили вреће пара од дроге у Сарајево (видео)

0 (0) АРБИН Цибра, бивши телохранитељ Фахрудина Радончића, босанскохерцеговачког политичара и новинара, познат као утемељитељ …

Муслимани Велике Кладуше заустављају аутобусе и из њих избацују мигранте-муслимане (фото, видео)

5 (3) * Грађани су држали вечерње страже на појединим саобраћајницама како би спречили аутопревознике …

5 Коментара

  1. samo naprijed sto vise u siriju imate moju podrsku

  2. zasto srbi kad odu udrugu veru polude i cine sve gluposti zasto se ne prizovu razumu ta nova vera je za srbe ludnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *