БРИКС разматра успостављање система трговања златом

БРИКС разматра успостављање система трговања златом

Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република (БРИКС) разматрају могућност успостављања посебног система трговања у злату, рекао је први заменик председавајућег Централне банке Русије Сергеи Швецов.

“Традиционални (трговачки) систем заснован у Лондону и делимично у швајцарским градовима постаје мање релевантан када се појављују нови трговачки центри, пре свега у Индији, Кини и  Јужноафричкој Републици”, рекао је Швецов, додавши:  “Разговарамо о могућности успостављање јединственог (система) трговине златом у оквиру БРИКС-а и на нивоу билатералних контаката “.

Земље БРИКС-а су велике економије са знатним резервама злата и импресивним обимом производње и потрошње племенитих метала, рекао је званичник. Према његовим речима, нови систем може послужити као основа за даљње креирање нових “бенчмарки”.

Банка Русије већ је потписала меморандум о развоју билатералне трговине у злату са Кином. Регулатор планира да формира јединствени трговински систем са Народном Републиком Кином у 2018. години.

“Претпостављамо да треба успоставити трговинске и клириншке везе. Поента је да купци злата треба да одлуче о месту куповине”, рекао је Швецов, додавши да ће трговинске везе омогућити учесницима на тржишту да склапају послове о међународним разменама путем централне уговорне стране.

Прошле године, Банка Русије и Народна банка Кине објавиле су планове за стварање платформе која би ујединила трговину златом од стране две највеће светске земље за куповину злата.

Према Светском већу за злато, Русија је највећи званични купац злата и трећи највећи светски произвођач, а Централна банка купује од домаћих рудника преко пословних банака. Током протекле деценије удвостручен је темпо куповине злата, додајући више од 1.250 тона резервама злата. У другом кварталу 2017. године, то је чинило 38 посто укупног злата које су купиле централне банке.

Извор: Восток / РТ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Алармантно упозорење америчког експерта: Руски валутни маневри су велика претња за САД

Алармантно упозорење америчког експерта: Руски валутни маневри су велика претња за САД

Амерички стручњак уочава скривену претњу у руском валутном маневру Руске власти намеравају да у потпуности …

Владимир Путин: Одустајемо од долара, државе ће плаћати гас у својој валути

Владимир Путин: Одустајемо од долара, државе ће плаћати гас у својој валути

Русија неће користити одустајање од трансакција у доларима као политички инструмент, рекао је председник Русије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *