Бугарски министар објаснио шта је уништило бугарску пољопривреду

5
(1)

У Бугарској су због кризе највише штете претрпели туризам и пољопривреда, који чине највећи део БДП-а земље. Држава је помогла туристичком сектору, али не и пољопривреди. Утопија слободне тржишне економије и непостојање планирања постали су погубни за ову кључну економску област, изјавио је министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов.

Постојеће економске проблеме, сматра Каракачанов, проузроковао је процес преласка Бугарске на демократију, који је почео пре 30 година.

„У Бугарској, нажалост, утопија слободне тржишне економије и непостојање планирања постали су погубни. Тако више не може. Деведестих година прошлог века на селу је живело око 35 одсто становништва, а сад је од тога остала половина и то углавном старији људи, јер је омладина отишла. То је ефекат ултралибералног, апсолутно бесмисленог пољопривредног модела у Бугарској“, истакао је Каракачанов у интервјуу за лист „Труд“.

Министар је апеловао на државу да престане да затвара очи на проблеме у пољопривреди и предложио да се та област додатно субвенционише.

Тезга на пијаци
© AFP 2020 / MARWAN NAAMANI
Тезга на пијаци

Према његовим речима, држава се неправедно односи према власницима земље, у односу на оне који су поседници великих површина и добијају средства од Европе.

„Морамо повести рачуна о производној делатности у Бугарској. Чињеница да Бугарска увози 80 одсто воћа и поврћа је забрињавајућа, јер је управо Бугарска до 1944. године хранила Централну Европу, а након 1944. године Источну Европу. Захваљујући одсуству јасне стратегије у последњих 30 година, увођењу ултралибералних прописа и погрешно имплементираном моделу европског финансирања, уништено је не само повртарство, већ и целокупна прерађивачка индустрија“, објаснио је Каракачанов.

Многи власници земље, закључио је он, принуђени су да је напусте, дају у закуп или оду да се баве пољопривредом у некој другој земљи, иако је кључ бугарске економије и економског развоја у пољопривреди.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Да ли је узгајање говеда пут у пропаст?

0 (0) На домаћем тржишту нема организованог откупа товне јунади, па произвођачи имају проблем. Један …

Алексић: Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе

4.8 (5) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије да пољопривреднике ослободи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *