fbpx

Чачак први забранио ГМО

0
(0)

Чачак — Одборници Скупштине града Чачка усвојили су једногласно декларацију против промета и употребе генетски модификованих организама на подручју које припада граду.

Декларацијом „Ми не желимо ГМО на нашој територији“ Град Чачак се обавезује да ће доследно поштовати закон о ГМО и да у оквиру својих законских могућности неће дозволити њихово узгајање и ширење.

Град се обавезује и на предузимање одговарајућих мера, попут предавања и других програма образовања, како се учесници пољопривредне производње не би определили за нелегално узгајање и промет ГМО и производа од њих.

Такође, изражено је очекивање да ће се државне институције, политичке странке и покрети залагати за доследну примену Закона о ГМО, и да ће средства јавног информисања редовно и објективно обавештавати јавност о примени овог Закона и резултатима истраживања у свету о штетним последицама употребе ГМО.

Декларација „Ми не желимо ГМО на нашој територији“ усвојена је на предлог проф. др Миладина Шеварлића, и на иницијативу одборничке групе Двери у Скупштини града Чачка. Тиме је Чачак постао први град у Србији „нетолерантан на ГМО“.

Изјашњавању одборника претходило је предавање др Шеварлића о ГМО и њиховом штетном утицају на животну средину и здравље људи. Он је уједно и покретач ове иницијативе у Србији, због чега обилази градове и општине образлажући јавности своју замисао.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев режим планира да забрани протесте опозиције на дан избора!?

0 (0) Митинг опозиционог Савеза за Србију, најављен за изборни дан 26. априла, могао би …

Забранити изградњу деривационо-гравитационих мини хидроелектрана (МХЕ) на територији Ваљева

0 (0) Одборници Странке модерне Србије (СМС) у Скупштини града Снежана Спајић и Рафаило Митровић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *