Чеси добили право да пуцају у терористе и када сами нису нападнути и угрожени

0
(0)

ДОЊИ дом чешког парламента усвојио је данас уставни закон који ће Чесима даје право да лично, легално ватрено оружје употребе по свом нахођењу за заштиту земље и безбедности, пре свега да „пуцају на терористе“.

Право да потегну оружје и упуцају и терористу а не само као до сада да пуцају у нужној одбрани живота, здравља и имовине, имаће само држављани Чешке искључиво на њеној територији а чешки МУП и министар Милан Хованец закон су предложили као реакцију на погоршану безбедност и терористичке нападе у Европи који, иначе, Чешку заобилазе.

„Чешка је шеста најбезбеднија земља на свету. Имамо квалитетне законе, добро промишљен механизам стицања дозволе за оружје. Проблем има Европска унија која настоји да разоружа становништво“, казао је данас, бранећи измене Устава, председник Одбора за безбедност у доњем дому парламента, Роман Вања.

За то да се унесе у Устав реченица да грађани Чешке имају право да набављају, држе и носе ватрено оружје да заштите безбедност земље гласало је данас 135 од 168 присутних посланика.

Противници уставних измена упозорили су да оне претварају Чешку у Дивљи запад, где ће потезати револвер каубојски ко како хоће а такође и на то да те измене ни на који начин не поништавају ефекте нове европске смернице којом су забрањене неке врсте оружја како су обећавали предлагачи закона а коју ће Чешка тужити суду.

„Лажемо бирачима да се боримо у њихово име, да усвајамо закон и да ћемо насамарити ЕУ. Тиме не постижемо апсолутно ништа. Престанимо да користимо аргумент свете борбе против ЕУ“, казао је посланик опозиције Јан Фарски.

„У случају напада на тзв. меке циљеве могућности државних органа да ефикасно и брзо спрече жртве ограничене су. Зато желимо да дозволимо одбрамбени напад и људима који легално поседују оружје. Нема сумње да терористички напад има мање шансе да буде успешно извршен у случају да се суочи са активном, благовременом одбраном, чак и када у њу крену цивили“, пише у образложењу измена Устава које сада иду на гласање у горњи дом парламента.

Председник Чешке Милош Земан ће закон потписати, пошто је више пута тражио управо због потенцијалних терористичких напада да Чеси добију такво право да отворе ватру на терористе и пре доласка полиције.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У мигрантским камповима у Србији делују припадници радикалних исламистичких организација

3.8 (4) Kако се незванично сазнаје у једном од прихватних центара у Адашевцима код Шида, …

АЈДЕ? Па ратују Ердогане једно добрих 10 година у Идлибу

0 (0) Ово што се сада дешава у сиријском Идлибу може се назвати ратом, изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend