Чешка доноси закон по којем 85 % намирница мора бити домаћег порекла
фото: профимедиа

Чешка доноси закон по којем 85 % намирница мора бити домаћег порекла

5
(1)

Владајући су у Чешкој предложили амандман Закона о храни, којим ће обавезати трговце да на својим полицама имају најмање 85 посто прехрамбених производа домаћег поријекла

Чешка владајућа станка Ано и ултра-десни СПД предложили су контроверзни амандман Закона о храни, који би обавезао трговце да до 2027. године најмање 85 посто прехрамбеним производа на полицама трговина мора бити чешког поријекла, извијестио је Деутсцхе Wелле.

Чешки министар пољопривреде Мирослав Томан коментирао је за локалне медије како на тај начин храна не би тисућама километара путовала камионима, но службено министарство пољопривреде којем је на челу не суђелује у предлагању тог амандмана.

Пословни лобији су са великим незадовољством дочекали овај приједлог. Чешка господарска комора назвала је пропис „недопустивом државном интервенцијом“, која ће изазвати поремећај на тржишту, погодити мале трговце и смањити квалитету хране.

То је кршење заједничког тржишта Еуропске уније, закључују у Kомори. Према писању Деусцхе Wелле, Еуропска комисија сусреће се с појавом сличних законских регулатива у Бугарској и Румуњској.

У критикама овог приједлога истиче се и чињеница да Чешка није самодостатна у великом броју основних намирница, укључујући воће и поврће те свињетину и пилетину.

Структура пољопривредних произвођача у Чешкој показује да се протеклих година догодио раст одређеног броја компанија науштрб малих произвођача, а тај мањи број твртки преузео је и највећи „комад колача“ из Еуропских фондова. Наиме, чак 90 посто пољопривредних потпора у Чешкој исплаћено је 20 посто пољопривредних произвођача, због чега критичари и опорба упућују на могућност спреге државног врха и једног дијела индустрије.

Агробиз.хр

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Корона журке кривично дело, починиоцима прети затвор

Корона журке кривично дело, починиоцима прети затвор

0 (0) За непоступање по здравственим прописима за време епидемије и преношење заразне болести, Кривични …

Казне за оне који славе, а Божо Врећо одржао концерт у Комбанк дворани!

Казне за оне који славе, а Божо Врећо одржао концерт у Комбанк дворани!

4.3 (11) Божо Врећо је лакмус папир за све. Ко данас ћути о њему, тај …

Један коментар

  1. Сјајан предлог.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend