fbpx

ЧИЈА ЈЕ ОВО ДРЖАВА? У Сомбору протест против мигрантског терора, полиција приводила… (видео)

4.8
(4)

Синоћ је, након неколико фејсбук објава о проблемима са мигрантима, односно значајног повећања броја новопридошлих организован протест на Тргу Светог тројства. Током шетње главном улицом догодио се мањи инцидент са привођењем два младића мигранта. Најављено је да се протестна окупљања настављају.

Присуствовало је седамдесетак грађана. Није било званичног организатора нити се било ко од присутнихх званично обраћао. Учесници су се, на предлог неколицине, након петнаестак минута на тргу упутили у протестну шетњу главном улицом. Kолона је већ код робне куће наишла на групу младих миграната. Уследили су узвици негодовања, а појединци су скандирали „одлазите из Сомбора”, „марш напоље”… Младићи су брзо прешли на другу страну улице. Kолона грађана је протестну шетњу наставила ка згради Жупаније и парку.

На пола пута, код фонтане, уследио је нови сусрет са мигрантима, сконцентрисаним око бесплатног јавног интернета. Двојица младића, чини се, нису испрва разумели да је протест усмерен управо против њих, а потом то нису желели да прихвате. Полицијски службеници су реаговали, спечили озбиљнији сукоб са учесницима протеста, а потом их привели. Kако се протестна колона кретала центром града видљиво је било да се групе људи, поједине и са децом, склањају из центра града, ка мање осветљеним улицама.

СОинфо.орг је у претходном периоду тражио званичне податке о броју и кретању миграната на територији Сомбор и Апатина. Невена Росић, начелница Одељења друштвених делатности одговорила је да је у прихватном центру у Шикари смештено 93 лица, међу којима је 52 детета. Начелница надлежног одељења је препоручила да питања о броју мигрантима ван центара, плановима за зиму и могућностима њиховог даљег кретања затражимо од МУП-а. Одговоре још увек чекамо и од републичког Kомесаријата за избеглице и миграције.

Периодични извештаји о мигрантима изостају у последњих неколико месеци. Један од актуелнијих докумената је статистика Kанцеларије за азил. Наводи се да је у 2019. години, закључно са септембром, у Србији регистровано девет хиљада новопридошлих миграната од чега осам и по хиљада мушкараца. Извештај показује да је у августу и септембру стигла чак трећина укупног броја. Азил је затражило свега 134 мигранта. Иако још увек чекамо званичну информацију најодговорнијих државних органа, добили смо потврду проверених извора да је притисак све озбиљнији, а да је прилив миграната константан из више праваца.


Бивши градски већник, сада председник Народне алтернативе, Синиша Тодоровић је након вечерашњег скупа у Сомбору рекао да поред бројних проблема и неизвесности с којима се суочавају грађани Сомбора, сведочимо кулминацији последица мигрантске кризе на безбедност у нашем граду. Указао је на свакодневно повећање броја миграната и одсуство било каквог система и контроле у њиховом збрињавању, те навео да грађани морају добити информације од локалне и државне власти о свему што се тиче доласка и боравка миграната у нашем граду. – Без одлагања морамо знати колико миграната борави у Сомбору, да ли су идентификовани, где се налазе, колико остају и на који начин се гарантује апсолутна безбедност грађана Сомбора.

У противном, постоји опасност да суграђани сами предузму мере личне и породичне безбедности, као и да дође до повећања тензија и нетрпељивости према мигрантима – упозорио је Тодоровић. Председник Народне алтернативе сматра још да хуман однос нашег народа према људима у невољи не сме да се злоупотребљава, те да је од нарочите важности укљученост свих суграђана у решавање овог проблема, међусобна комуникација и истрајност.

Драган Никодијевић, одборник у Скупштини града, је током вечери објавио на својој фејсбук страници да се грађани с право осећају мање безбедним, те да је локална самоуправа дужна да реагује, макар да искомуницира проблем. Он сматра да локална самоуправа грађанима, уколико проблем превазилази капацитете/овлашћења, мора дати информацију како и кога су известили, те какве су одговоре добили. – Људи морају бити склоњени са улице у неке хуманије услове, док појединци који изазивају инциденте треба да буду адекватно процесуирани – написао је Никодијевић.

Ширење стереотипа о грађанима Србије као мрзитељима

Јавности се обратило и Удружење грађана Шамар. Изразили су забринутост због кључале атмосфере, али су нагласили да нема места мржњи и отвореном вређењу миграната. – Сомборци, ако је ико крив за насталу ситуацију, то нису мигранти, већ локална самоуправа на челу са Српском напредном странком, која није способна да организује боравак и кретање миграната на начин да се тензије смире и ублаже. Градоначелница уместо да иступи пред грађане и понуди им прихватљиво решење, ћути, Kсенофобији у нашем граду, нема места, људи – објавило је удружење грађана „Шамар”.

Извор: СОинфо.орг, НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Супер бака позива све оне који воле Србију да дођу на протест (видео)

5 (5) Супер бака позива све Србе да дођу и подрже протест против како она …

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Један коментар

  1. Biće da su to oni isti koji su najureni iz Šida. Nešto mi govori da policija nije ni mogla da učini ništa drugo osim da ih razjuri, jer prihvatnih centara nema dovoljno (soroš nije dovoljno platio, a i ono malo što je platio završilo je u vučeskovom privatnom džepu). Tako slobodni ko ptice na grani oni se onda premestili malo severnije, držeći se i dalje Dunava, da ako se ukaže neka prilika da neprimetno šmugnu u eu, bar oni koji umeju da plivaju :).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *