Чиле први у свету по вакцинацији и броју оболелих, општи локдаун
фото: Иван Алворадо, Ројтерс

Чиле први у свету по вакцинацији и броју оболелих, општи локдаун

Поставља се питање како су сиромашне земље попут Србије и Чилеа лидери у свету по броју вакцинисаних и оболелих, а богате земље као што су Јапан или Немачка не журе са масовном вакцинацијом?

Како је могуће да је у Русији и поред тога што постоје три домаће вакцине, цепиво примило свега неколико процената, а да у медијима ово и није тема, нити било ко намеће вакцинацију?

Чилеански министар здравља Енрике Парис последњих дана има суморан тон на својим дневним ковид-конференцијама за новинаре. Број оболелих на дневном нивоу оборио је рекорд 9. априла, када је забележено више од 9.000 случајева. Претходни рекорд забележен је половином јуна прошле године, када су у једном дану регистровали нешто мање од 7.000 случајева.

– Ово је забрињавајуће. Налазимо се у критичном делу пандемије. Молим вас да водите рачуна о себи и својим најмилијима – рекао је Парис, преноси ББЦ.

Одељења интензивне неге су крцата, границе су по други пут затворене за све који нису становници Чилеа, а већина од 18 милиона становника налази се у локдауну.

– Делује ми као да идемо у рикверц. Требају нам дозволе да изађемо из куће и то можемо само два пута недељно, да бисмо отишли да купимо храну или да бисмо отишли код лекара – каже Софија Пинто из Сантјага.

Грађани су огорчени и збуњени због новог локдауна јер је пре само два месеца председник Себастијан Пињера причао како је Чиле једна од најуспешнијих држава света по броју вакцинацисаних.

Лекарима у Чилеу није најјасније како вакцина коју је већина становника примила заиста „ради“. Углавно су грађани добијали кинеску КоронаВак вакцину. Подаци о њеној ефикасности варирају. Бразилске студије кажу да је вакцина ефикасна у 50,4 одсто случајева. Ипак, истраживања научника у Индонезији и Турској говоре да је ова вакцина ефикасна од 65 до 83 одсто.

У студији коју је прошле недеље објавио Универзитет у Чилеу испитивано је колики је ниво ефикасности вакцине након прве, а колико након друге дозе. Како се у студији наводи, КоронаВак вакцина је 56,5 одсто ефикасна две недеље након примања друге дозе, али је само 3 одсто ефикасна у пероду између две дозе.

Како би спречили даљи раст броја инфицираних, власти у Чилеу наредиле су стриктни локдаун, а свакодневно на интернету извештавају грађане о вакцинацији.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

Писмо Лекара за етику институцијама: Ако наставите пропаганду вакцина, следе тужбе

ЈАВНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛИЧНОЈ ОДГОВОРНОСТИ ЛЕКАРА И ОДГОВОРНИХ ЛИЦА у вези са одлукама, поступцима или …

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

Чувени српски пулмолог, педијатар и алерголог доктор Бранимир Несторовић каже да се показало да имунитет …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *