ЧИМЕ СЕ ОНИ БАВЕ?! Скупштински лопови и лажови забрањују речи „лажеш“ и „лопов“

0
(0)

НИЈЕ шија него врат. Српски посланици ће убудуће морати да прилагоде речник овој пословици. Ако желе колеги да кажу да је лопов, мораће да изговоре „сумња се да је нешто отуђио“. Уместо речи лажов, прихватљивије је рећи да неко не говори истину.

Док Административни одбор не скроји речник прихватљивих израза, трибуни имају времена да размисле како би се „културније“ могло казати – багро, стоко, олошу, криминалцу…

Иницијативу да се направи списак недозвољених речи покренуо је шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић.

– Не може неко да каже колеги да је болесник, криминалац или лопов. Тражимо да се направи јасан индекс израза и које речи не смеју да се изговоре, а не да се одреди начелно правило кршења достојанства Скупштине, па да председавајући сам одлучује који се израз под ово може подвести – објашњава Стефановић.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга каже да је договорено да се припреми списак забрањених речи за представнике власти и опозиције и да ће њихово изговарање одмах значити – опомену:

– На том списку треба да се нађе барем 50 речи. Треба навести и све синониме. На пример, да не сме да се изговори ни криминалац, али ни извршилац кривичног дела. Непристојне су било какве квалификације које се односе на физичке и психичке карактеристике. Неко је дебео, мршав, ћелав или носи наочаре…

По угледу на британски парламент, и наши посланици ће применити праксу да нико никоме не сме да каже да лаже, али да је прихватљиво рећи политичком ривалу да не говори истину. Такође, биће забрањено и подражавање звукова животиња.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Погледајте како је клан Брнабића исисао више од 41 милион евра из буџета

5 (3) Фирма Асеко, чији је један од директора брат премијерке Ане Брнабић, у периоду …

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

27 Коментара

 1. Ако се забрани употреба речи којима се означавају особине или епитети неких Народних посланика, онда скоро да би се могао ставити кључ у браву врата ове зграде!!!!

 2. Не ради се то због посланика већ због народа а то ће издајнички србски медији искористити – уклањањем речи које карактеришу политичаре, власт и све остало што је лоше – воде до нестанка истих које ће бити „финијим“ изразима замењене а самим тим и значења. На крају ће „лопов“ постати „великодушан“, издајица „патриота“, убица „хуманиста“, педофил „борац за љубав према ближњем“ ………..

 3. Не ради се то због посланика већ због народа а то ће издајнички србски медији искористити – уклањањем речи које карактеришу политичаре, власт и све остало што је лоше, воде до нестанка истих које ће бити „финијим“ изразима замењене а самим тим и значења. На крају ће „лопов“ постати „великодушан“, издајица „патриота“, убица „хуманиста“, педофил „борац за љубав према ближњем“ ………..

 4. Pa nije bas sve tako crno, moze u slucaju protiv tih silnih kriminalaca koji ne buse karte u Gradskom prevozu.

 5. a zaboravili dok su bili opozicija da su se gadali cipelama u Skupstini.

 6. lazov ne laze vec zaobilazi istinu a ko sta tu o cemu kurva bi o postenju

 7. Uvode novi Srbski jezik kao hrvati novi hrvatski jezik, stvarno nemaju pametnija posla, sramota, šta li im stavljaju jelo i piće u skupštinskom restoranu pa im je sve lepo…………….da ih ne dopinguje Č.J. ……………………!!??

 8. Ovo drustvo treba rasterati, nas recnik je vec bogat, ali nema tih reci kojima se oni mogu nagrditi. Jos nisu shvatili da je rec LOPOV presla u superlativ.

 9. PA TO MOGU DA TRAŽE PRAVI LOPOVI I PREVARANTI,POŠTENU ČOVEKU TO NE SMETA,

 10. Еуфемизам?! Који ће он мој у НАРОДНОЈ скупштини? Пис оф!

 11. KO TO SME DA ZABRANI TO SU SRPSKE RECI I KO TO ZABRANJUJE JE PROTIV SRPSTVA

 12. Super ne treba nam EU za aboliciju kriminalaca, lopova i prevaranata. Na ovaj način svi su čisti niko nije ništa od toga. Idealno.

 13. Trebalo bi pitati te džabalebiće , a što će Srbiji 250 nekakvih poslanika zaštićenih kao trzor NB. Koga oni predstavljaju kog pa sebe i svoje stranačke lidere S R A M O T A

 14. Dobro rekoste, cime se oni bave…“Selo gori a baba se ceslja“

 15. Bacaju prasinu narodu u oci , a o standardu naroda uopste ne brinu bave se nebitni poslovima. Treba da budu kulturni i obrazovani ova zabrana to nece od njih napraviti.

 16. Da do skora je to bila normalna rec dok su bili OPOZICIJA…to je samo dokatz vise koji su LICEMERI… 🙁

 17. sumnja ….spada u domen krivičnog prava,,…i snosi ogovornosti

 18. jedna stoka rekla drugoj stoki da je stoka …. u čemu je problem?

 19. MENI VALA NECE ZABRANITI KADA GOD HOCU TO CU I NAPISATI O LOPOVIMA LAZOVIMA IZDAJICAMA I ZASTITNICIMA ZUTE MAFIJE

 20. Svi su isti i apsolutno im pristaju ti epiteti

 21. Треба оставити отворен списак како би се могле додавати стално нове забрањене речи.. Јер наш је језик пребогат истим.. А и стално се смишљају нове и нове „забрањене“ речи..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend