Чувени имунолог тврди да ће корона у Европи нестати брже него што је ико мислио
фото: Пиксбеј

Чувени имунолог тврди да ће корона у Европи нестати брже него што је ико мислио

Словеначки имунолог Андреј Трампуж, начелник Одељења за инфектологију и септичку хирургију у болници Шарите у Берлину, каже да би корона вирус могао потпуно нестати већ три до четири месеца, бар када је у питању Европа.

Трампуж, један од истакнутијих стручњака у нашем региону за корона вирус, с друге стране упозорава да до нестанка короне неће доћи у мање развијеним деловима света.

„Крај пандемије у августу или септембру неће бити у Африци, где је до сада вакцинисано укупно само један одсто целокупног становништва тог континента, Индији и Јужној Америци. Због тога европске и светске државе морају да повећају напоре да би и те земље добијале довољне количине вакцина. То је потребно како би и оне у својим државама држале пандемију под контролом, јер ако код њих буде и даље обољевало пуно становништва и не буду имали довољно вакцина, постоји бојазан од нових мутација и даљњег ширења вируса. Довољна је једна особа из Африке, Индије или Јужне Америке, која је заражена неком новом мутацијом вируса, да дође у Европу и унесе пометњу“, објашњава Андреј Трампуж за „Слободну Далмацију“.

Он предвиђа и да корона вирус никада неће у потпуности нестати, већ ће остати у популацији, баш као и грип.

„Постоји могућност да и нестане, у што за сада тешко можемо да верујемо. Ближе смо мишљењу да ће остати с нама, као и вирус грипа. Но, како нада увек постоји, надајмо се да ће ковид 19 вирус нестати као што су нестали САРС или МЕРС, који су такође корона вируси и да више никада нећемо морати да се вакцинишемо против тог вируса. САРС и МЕРС су нестали, а вирус грипа је остао, јер се далеко брже шири од САРС-а или МЕРС-а и далеко више се мења. Вирус грипа се много више мења и од ковида, па нам то даје наду да би ковид ипак могао једном да нестане“, објашњава Трампуж.
„Спасоносна“ бројка када је реч о вакцинисаном становништву на глобалном нивоу јесте 70 или 80 одсто вакцинисаних.

„Када постигнемо ту бројку, морамо ићи корак по корак и полако се почети враћати у нормалу, ону нормалу коју памтимо пре пандемије. Мислим да би у Европи нормално требало да наставимо да живимо негде крајем ове године. Ипак, знајући да у Европи и свету има око 20 одсто оних који не желе да се вакцинишу, важно је истаћи да ће се они једном заразити ковид 19 вирусом. Нико на свету нема доживотни имунитет за ковид 19 вирус, чак ни они који су га преболели. И они се поново, највероватније након шест месеци од пребољевања, могу заразити, јер им се природни имунитет који су стекли болешћу ‘изгубио’“, закључује овај имунолог, преноси Блиц.

Блиц.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

Чувени српски пулмолог, педијатар и алерголог доктор Бранимир Несторовић каже да се показало да имунитет …

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *