Да имамо државу као што немамо ти би Лајчак Србију могао само да видиш на разгледници!
EU Special Representative for the Pristina-Belgrade Dialogue Miroslav Lajcak gives a press conference at EU headquarters in Pristina on June 1, 2021 during his visit to Kosovo. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

Да имамо државу као што немамо ти би Лајчак Србију могао само да видиш на разгледници!

Амбиције Мирослава Лајчака нису само да организује састанак између Александра Вучића и Аљбина Куртија, већ је то и договор између страна – то је порука европског посредника који је допутовао данас у Приштину и већ се у одвојеним сусретима састао са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем. Са косовским премијером – и други пут за недељу дана, јавља “Коссев”.

Како је казао након састанка са Аљбином Куртијем, управо је разлог његове посете Приштини још један покушај да се српски и косовски лидер састану до краја године.

Европски посредник за дијалог Београда и Приштине каже ипак да питање није у одржавању састанка, већ у резултату који изостаје.

„Ове недеље сам се два пута састао са премијером Куртијем и разговарао са председником Вучићем. То је оно на чему радимо, питање није састанак, већ је питање – резултати“, рекао је Лајчак, а преноси Коссев.

Двојица лидера су се већ састајала али без позитивних резултата, потврдио је Лајчак. Казао је да су зато амбиције „сада другачије“:

„Не само организација састанка, већ и договор између страна и то је управо оно на чему радим и то ће се наставити“, додао је.

„Дијалог је важан, радимо на томе, постоји добра воља, потребно је само да будемо сигурни да ће састанак произвести неки резултат“, поручио је на крају кратког обраћања.

И косовска председница Вјоса Османи примила претходно је примила изасланика за дијалог Европске уније.

У саопштењу из косовског председништва наводи се да је Османи са Лајчаком, осим о дијалогу, разговарала и о најновијим дешавањима у региону.

„Председница Османи је истакла да је успех овог процеса важан не само за Републику Косово, већ и за цео регион. Она је поново потврдила да Косово остаје посвећена и конструктивна страна у процесу дијалога. Посебно је истакла потребу за јасном поруком да епилог овог процеса треба да буде обострано признање“, наведено је у саопштењу.

Што се тиче питања у региону, Османи је и вечерас Лајчаку поновила да је потребно „хитно решавање дестабилишућих трендова“ уз нагласак да се они не могу посматрати „само кроз призму западнобалканских питања“, већ као „директна супротност европским вредностима“.

Лајчак је у разговору са друге стране, наводи се даље, истакао потребу за ангажовањем ЕУ у повећању кредибилитета процеса проширења и потврђивању европске будућности Косова и Западног Балкана.

„Он је истакао да има простора за напредак у дијалогу и указао на стратешки значај овог процеса за целу ЕУ“, истиче се из кабинета Османи.

Лајчак се пре два дана у Београду састао са српским председником, и то само дан након разговора са Аљбином Куртијем у Београду.

КоССев

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зашто је Александар Вучић опасан по Србију?

Зашто је Александар Вучић опасан по Србију?

На самом почетку да разјаснимо зашто Александар Вучић представља велику хипотеку за Србију и њено …

Због чега мајмуни не управљају зоолошким вртом?

Због чега мајмуни не управљају зоолошким вртом?

Одговарајући на питање шта мисли о радничком самоуправљању, један амерички научник који је средином осамдесетих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *