Да ли ЕПС користи пандемију као изговор да свима жестоко надува рачуне за струју?

5
(6)

Пандемија ковида 19, због које се од половине марта код куће борави током већег дела дана, разлог је, бар према тврдњама надлежних у „Електропривреди Србије” (ЕПС), нешто већих мартовских рачуна за струју.

Иако тврде да није било бројних рекламација на износе очитане потрошње у прошлом месецу, примедбе су ипак стизале на „Политикину” адресу.

Потрошачи из Краљева, Ваљева и Крагујевца приметили су да су им рачуни овог марта за 20 до 30 одсто већи него пре годину дана.

Један од њих који се јавио нашем листу каже да је, када је прерачунао своју потрошњу, схватио да уместо да номинална цена киловат-сата буде 6,505 динара с урачунатим ПДВ-ом, киловат у ствари кошта 10,386 динара, те да је за потрошена 2.443 киловата платио 25.373,44 динара, и то уз одбијену ТВ таксу.

Овај потрошач каже да нема камате и да редовно користи попуст од пет одсто.

Упитани шта је разлог већих мартовских рачуна код појединих потрошача, у ЕПС-у за „Политику” тврде да је очитавање у Краљеву и Ваљеву завршено у потпуности и у задатом року.

Из ових градова ЕПС-у нису пристигле жалбе, а свима који имају проблем с увећаним рачунима на располагању је мејл пријава стања, где могу да пошаљу рекламацију. У овом јавном предузећу тврде да је ванредно стање које је на снази од средине марта довело до повећања потрошње струје.

Просечна потрошња електричне енергије у категорији домаћинстава у марту ове године била је 386 киловат-сати, што је за 20 киловат часова више него прошле године. То је последица промена животних навика и свакодневице у већини домаћинстава због забране кретања и боравка код куће услед ванредног стања.

Карактеристично је да је поред укупне потрошње у домаћинствима, највеће повећање у вишој, то јест скупљој тарифи.

Подаци ЕПС-а показују да је смањена потрошња за грејање, али да је повећана у свим осталим видовима потрошње у домаћинствима.

У појединим домаћинствима потрошња је и за 20 одсто већа него у уобичајеним околностима, када нема пандемије. Домаћице су масовно месиле хлеб код својих кућа и пекле га, што раније није био случај, а то утиче на потрошњу струје.

Незванично се сазнаје да разлог већег износа на рачуну може бити и то што струја није очитана због ситуације с ковидом. Али, у том случају не може да се добије рачун, већ се доставља обавештење да је рачун задржан, па се шаље након очитавања.

Жељко Марковић, лидер за енергетику, ресурсе и индустрију у „Дилојту”, каже да је, имајући у виду ову ситуацију, највероватније код многих потрошача дошло до повећања потрошње јер је већина била у изолацији, а колико је то повећање, највише зависи од навика корисника.

Он каже да је мало вероватно да је неко улазио у црвену зону, а да се стварно није грејао на струју.

– Када потрошач добије рачун и провером утврди да је стање на бројилу мање од уписаног на рачуну, то значи да неко није очитао потрошњу, већ да је стање произвољно унето, па стога сваки потрошач има право на рекламацију рачуна и тај рачун не треба да плаћа – каже Марковић.

У ЕПС-у, с друге стране, тврде да је струја овог пута очитана у 95 одсто случајева и да ту није било проблема, јер је и велики број оних који имају бројила у кућама звало и пријавило потрошњу.

Иначе, није непознато да разлог за веће рачуне буде управо одокативно очитавање, што је случај био и с рачунима у децембру 2012. године, када су очитавачи сами уписивали потрошњу, а да нису изашли на лице места.

Чињеница је и да они добијају податке с потрошњом из претходног месеца и, када им се не иде на терен, упишу потрошњу на основу претходних података.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И најсиромашнији у Србији финансирају напредне тајкуне и стране мешетаре преко накнаде за зелене киловате

5 (5) Овај намет плаћају и примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка, њих око 70.000. …

Ивањичка села без струје због снега: „Живимо као у каменом добу“

0 (0) Снег у ивањичкој општини оставио је бројна села без струје. Под теретом тешког …

Један коментар

  1. Meni je stigla neka mala kamata i ako sam u prethodnom mesecu preplatio stuju za nekih 120 dinara a plati o roku.Otvorite četvoro oči i reklamirajte račune, čitajte obavezno stanje brojila posldnji dan u mesecu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend