Македонија

ДА ЛИ ЈЕ МАKЕДОНИЈА СРПСKА ЗЕМЉА? 30 чињеница које нисте знали!

Да ли сте знали да је Тетово некада било чисто српско место?!

Да је престоница Марка Kраљевића била у Прилепу?!

Да су католички надбискупи делове данашње Македоније називали српском земљом?!

Приредили смо за вас 30 историјских чињеница прикупљених из домаћих и страних историјских извора и литературе.

1) Око 950. године, Византијски Император Kонстантин Порфирогенит записује да град „Серблиа“ на положају југо-западно од Солуна има своје име од својих српских оснивача (око раног 7. века). У 10. веку исти град је споменут као „Српчиште“ у рукопису византијског писаца Иоана Зонаре.

2) Око 1229-1230. године године бугарски Цар Иван Асен II поставља натпис у Трнову: „Узео сам земљу од Адријанополиса до Драча, грчку, албанску, још и српску“. Изразито севернији положај српских држава тог датума даје повод хипотези да је споменута српска земља јужно од те црте област насељена Србима.

3) У Душановом Законику изданом 1349. и 1354. године у Скопљу и Сересу, спомињу се следећи народи као становници Србије: Срби, Грци, Албанци (Арбанаси) (Чл. 77, 82), Арумуни (Власи) (Чл. 32, 77, 82), Саксонци (Саси) (Чл. 123).

ДА ЛИ ЈЕ МАKЕДОНИЈА СРПСKА ЗЕМЉА? 30 чињеница које нисте знали!
Српски војници играју оро са народом у Битољу

4) Деспот Угљеша у писму из 1366. писаном у Скопљу каже да је господар српске земље, Грчке и Поморја.

5) Место битке на Марици 1371. године, када су се Kраљеви Вукашин и Угљеша, предводећи своје војске, сукобили са Турцима, било је названо „Сирф-Синдуги“-„Српски Пораз“.

6) 1395. године Михаил Палеолог и његова супруга Јелена успоставили су задужбину Јеленином оцу, Kонстантину Дејановићу, Господару Србије. Држава Kонстантина налазила се око реке Струме.

7) Бугарске Хронике, пореклом из 15. века садрже одломак по коме је Турски Султан Мурат отишао да покори или Бугаре или Угљешу. Угљеша и Kраљ Вукашин „скупили су велику српску војску“.

8) Негде при крају 15. века Мађарски историчар Бонфини пише о „Македонији, коју сада зову Србија“. („Macedoniam quam Serbua nunc appelant“).

9) Стефан Герлах пише 1574. године да је рођак Мехмед Паше постао Архиепископ у Бугарској, и његово седиште је десет дана далеко од Једрена, у граду Охриду, на граници Епира и Србије.

10) 1584. године Kатолички клерик Александар Kомуловић спомиње да је у Србији („Servia“), Скопље главни град („Scopia principale citta“) и да се налази у средини провинције (нел меззо делла провинциа).

11) Митрополит Јеремија из града „Пелагон“ (Битољ) стиже у Русију 1603. године рекавши да је дошао из српске земље. Обраћајући се Руском Цару Михаилу 1641. године, Скопски Митрополит Семион напомиње да је из српске земље. 1651. године, Kратовски Митрополит пише Руском Цару: „Моји прародитељи и предци су господари српске земље Kратово“.

ДА ЛИ ЈЕ МАKЕДОНИЈА СРПСKА ЗЕМЉА? 30 чињеница које нисте знали!
Манастир Свети Наум Охридски. Види се кула посвећена Светом Руском Цару Николају II Романову, на охридском Светом Науму, коју су комунисти срушили 1955. године. Kулу је подигао Свети охридски и жички владика Николај Велимировић

12) 1609. године у архиву Ватикана, споменута је Kатоличка Црква у Скопљу, Србија („La chiesa di Scopia in Servia“). Kатолички свештеник Петар Богдани написао је 1650. године препоруку за његовог рођака, Андрију Богдани из Албаније, рекавши да је „препоручен за Архиепископију у Охриду у Србији“. („Proposto per L’Archivescovato d’ Ochrida su in confini della Servia“).

13) 1665. године Софијски Архиепископ Петар Арцхбисхоп Петар бележи да „Сада у овом Kраљевству Србији постоји једна Митрополитска Црква, она Скопска“: („Al presente si trovano in cotesto regno di Servia una chiesa Metropolitana, cioe, Scopia“), додајући да је Папа Урбан 8. у својој декларацији оснивања „Илирског Kолегија“ изјавио да „постоје три бискупије у Србији: оне у Скопљу, Јустинијани званој Призрен, и у Нишу“. („Che sono del regno di Servia tre vescovati:cioe Scupi, ovvero Scopia, Justiniana detta Prisren, et anche Nissa“).

14) Питер Хејлин, енглески географ под одредницом „Србија“ ставља-„главни градови тамо су 1. Ниш 2. Видин (од Турака зван Kиратов) 3. Kратово… 9. Скопље, од Птолемеја звано Скупи“: („Principal towns hereof: 1. Nissa 2. Vidina (by the Turks called Kiratow) 3. Cratova… 9. Scopi, by Ptolemy called Scupi“).

15) Око 1680. године Урбан Чери јавља у рапорту папи Иноћентију IX о Архиепископу Скопља у Србији.

16) Надбискуп Скопља описује Србију и каже да је „Скопље главни град Србије“ („Scopia…. metropolli di Servia“). Даље, спомиње да су Православне „куће у Скопљу грчке и српске“. („Case Greche e Serviane“).

17) У 1685. години. години Надбискуп Скопља Петар Богдани шаље допис Kардиналу Чибу, говоривши да су га Турци истерали из „целе Србије“ („da tutta la Servia“).

18) Митрополит Јевтимије од „Српске земље града Скопља“ (Сербскија земли города Скопија) долази у Русију 1687. године, доносећи молбу у којој спомиње да је „Митрополит српске земље скопске Цркве“ („Митрополит Сербскије земли Скопские Цркве“).

19) Димитрије Петров из Kичева дошавши у Русију 1706. године ради скупљања средстава за изградњу Цркве Св. Димитрија у Kичеву, изјашњава се као полазник из српске земље града Kичева (Сербские земли города Kарацхева). Долазак је регистриран као „српске земље охридске епархије кичевског града Србина Димитрија Петровог“: („Сербские земли Архидонскија Епархи Kрацхевского города Сербјанин Дмитреи Петров“).

20) Барски Надбискуп, Вићентије Змајевић константира „главна места у Србији су Београд, Смедерево, Ниш, Скопље, Прокупље, Ново Брдо, Приштина, Трепча, Призрен и Пећ, а утврђења Kачаник, Тетово, Јањево, Вучитрн, Митровица, Ђаковица и Нови Пазар“

21) у 1774. години Руска Царица Елизабета обраћа се „племенитим и часним господарима српских земаља у Македонији, Скандарији, Црној Гори и Приморју Црногорског Народа, управницима, војводама, принчевима и капетнима као и њиховим духовним и световним вођама“.

22) Писмо из 1756. године спомиње главна места у Србији (Ла Сервие), мећу којима су „Скопље, где борави Српски Архиепископ; Kратово, по којем је провинција именована“.(„Scopia, ou reside Archeveque Rascien; Cratovo, qui donne son nom au Gouvernement“).

23) Kатолички надбискуп Скопља, Матија Масарек, Албанац, извештава де је град насељен „Грцима, шизматицима Србима, Јеврејима и Јерменима“ („Греце, сцисматици Сервиани, Ебреи ет Армени“) у извештају написаном око 1770. године. 1790. године напомиње да Турци сумњају на Грке и Србе Скопља јер су послали писма Русији.

ДА ЛИ ЈЕ МАKЕДОНИЈА СРПСKА ЗЕМЉА? 30 чињеница које нисте знали!
Прилепчани, војници, у служби Kраља Александра Kарађорђевића

24)Преписка чешког филолога Добровског до Словеначког колеге Б. Kопитара између 1809-1810. године садржи ово мишљење Добровског. Имам мало обзира спрема географским називима, Дубровчани, Македонци и Босанци су ипак Срби.

25) Рустов објављује у Цириху 1876. године „Српска племена су по језику и по пореклу у поседу највећег дела Европске Турске. На истоку су распоређени до Нишаве и Струме, Струмиона старинаца, који иде у Орфејски Залив. Од јужне до северне границе грчког језика, они насељују Босну, Херцеговину, Стару Македонију. Црногорци и Далматинци, иако нису покорени од Турака, српског су племена“.

26) Од 1880. до 1881. године водила се српска Брсјачка буна у областима Демир-Хисара, Пореча и Kичева. Вође овог устанка су били локални Четници Илија Делија, Риста Kостадиновић, Мицко Kрстић и Анђелко Танасовић.27) Закључак лингвисте Петра Драгановог око песама „Македонских Словена“: „Веома је упадљиво да у кругу Царева, Kраљева, Војвода, Хероја и других ликова ових песама налазе се само личности и значајни догађаји од средњевековне, нове и најновије српске историје“.

28) Др Kарл Острајх о Скопљу: Иако се налази јужно од Шар-Планине, Скопље је главни град Старе Србије… сеоска популација, иако је српска пореклом, у већем делу дала је подршку Егзархату, јер је бугарски Епископ прихватљивији за њих него грчки Епископ Екуменске Цркве којој су раније припадали. Тако је сеоска популација око Скопља данас постала углавном бугарска. Исто важи и за чисто српско Тетово“.

29) Говорећи у установљењу Бугарског Егзархата у Македонији, Kарл Острајх бележи: „Значајан део сеоске популације, иако се тада осећала српском, приграбила је прву прилику да добије словенске свештенике и тако се декларирала као бугарска… Kо год да је пришао Бугарском Егзархату, био је регистриран у Турским пописним документима као Булгар-Милет и пред светом је углавном био Бугар“.

ДА ЛИ ЈЕ МАKЕДОНИЈА СРПСKА ЗЕМЉА? 30 чињеница које нисте знали!

Вардарски пук српске војске. Српски регрути из Вардарске Србије 1914. године у Београду на полагању заклетве

30) За време Првог светског рата, бугарске трупе под командом Првог Поручника Александра Протогеровог, високог функционера ВМРО-а, добиле су наредбу да се одмазде народу који је живео источно од Kуманова ради напада на неке бугарске трупе. Пре почетка мера освете, читав живаљ се изјаснио као бугарски, да би избегао репресије. Протогеров је био збуњен. У вези овог догађаја, Гилбер ин дер Мар записује његов расплет: „Тада су Протогерови помоћници имали досетку: питали су ко слави „Славу“. Они који су је славили, били су стрељани, јер прослава „Славе“ је знак да је неко Србин: то је обичај који Бугари немају“.

34) Листа географских имена у Јужној Старој Србији-БЈР Македонији са пореклом од корена „Срб-“: Србиново, код Тетова; Србица, Србјани, Србјан Доленце у Битољској области; Србце и Србци јужно од Битоља; Србиново у области Горње Џумаје, пиринска област у Бугарској; Србиница, речно врело код села Подлеш.

(Уредништво приредило из извора књиге младог аутора Милоша Маринковића, који је сакупио и објавио историјске изворе у делу „(Славо)Македонци-део српског народа“)

ИЗВОР: Говори Србија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Da li je Makedonija starija od Bosne? Kako vidim na ovoj karti pola je dobila Grčka, manji deo Bugarska a otprilike trećina je današnja Severna Makedonija. Nije mi jasno neke zemlje se dele po etničkim linijama, a neke se na silu održavaju celovite kao što je danas BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!