fbpx
Насловна / Србија / Политика / Дачић: Све сам потписао што су тражили, сад ћу да имплементирам све што траже

Дачић: Све сам потписао што су тражили, сад ћу да имплементирам све што траже

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић најавио је данас да ће Влада Србије сутра или прекосутра одлучити о предложеном тексту споразума о имплементацији бриселског споразума, и о томе, као што је предвиђено, писмено обавестити Кетрин Ештон до краја недеље.

На конференцији за новинаре после састанка са министарком унутрашњих послова Финске Паиви Расанен, Дачић је казао да је јуче усаглашен текст који се генерално састоји од више области.

Прво питање је законодавство, односно који закони би требало да се промене са обе стране.
„Када то кажем морате да схватите да овај план не улази у детаље, већ утврђује рокове и радње које треба да обавимо. Прво ће се формирати заједничка радна група у којој ће свака страна дати предлог који од закона треба да буду промењени и у ком року. Рокови су веома кратки јер је важно да се имплементира, а немогуће је то учинити ако се закони не промене“, поручио је Дачић.

Када је реч о Зајединци српских општина, Дачић каже да би требало да буде коснтитуисана након локалних избора, који ће бити у октобру.
„Ми смо тражили да дотле постоји оснивачки, конститутивни одбор, који би радио неке ствари док се не изабере Заједница после избора. И то је прихваћено. Названо је ‘руководећи тим’, који ће чинити представници четири општине са севера Косова. Они ће припремати предлог нацрта статута, предложити вршиоца дужности командира полиције на северу и обављаће још неке послове из тачке 4“, објаснио је премијер.

Следећа тачка, према његовим речима, је полиција. Биће одређени рокови до када би требало да се изврши интеграција, након тога је на реду правосуђе, при чему треба нагласити да није у питању само Апелациони суд, већ сви судови и тужилаштво. Биће формиране радне групе које ће утврдити рокове и планове за интеграцију судова и превдиђено је да се она заврши до краја године.

Кад је реч локалним изборима, биће формирана радна група која ће дефинисати – заједно са ОЕБС-ом – основне ствари везане за изборе, односно ко има право да учествује, бирачке спискове и друга питања.

На крају је питање неких општих одредаба које се тичу транспарентности финансирања, указао је Дачић, додавши да Београд ништа не финансира такно, тако да није та тачка спорна.
„Србија се обавезала, али и представници приштинских власти, да ћемо спроводити договорено и да ће дијалог бити настављен о даљим питањима као што су нестала лица, имовина, расељених лица, заступљености Срба у централној власти“, казао је Дачић додајући да енергетика и телекомуникације није део овог плана, о чему ће се посебна радна група бавити.

Према његовим речима основни циљ је био да нико од наших људи који раде на КиМ не остане без посла, да се понуди одговарајући број радних места у структурама које би требало да буду интегрисане или трансформрсане. У полицији и правосуђу потврђено да ће бити поштована етничка структура, указао је Дачић додајући да то значи да је основна ствар да ако неко ради у полицији и правосуђу добије понуду да ради у месту у којем живи.
„Нама је веома важно да се овај план усвоји да бисмо могли да идемо корак даље, а то је да очекујемо добијање датума на седници Савета ЕУ у јуну“, истакао је Дачић.

Дачић је најавио да ће Влада Србије наставити са међународним активностима. Он је најавио да ће државни секретар Велике Британије Хејг крајем маја, то јест 30. или 31. посетити Београд. Затим је планирано да у посету дођу и други званичници, а очекује и долазак немачких посланика средином јуна.
„Чули сте Вестервелеа на овом месту. Имамо ли план за имплементацију и да ли ћемо урадити оно што је превдиђено њиме, Немачка ће бити за давање датума. Ја га држим за реч што је изговорио овде“, поручио је Дачић.

 

Танјуг

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ХАОС У ВЛАСТИ: Вучићу се дрма 50%, Ивица Дачић спреман на дил са опозицијом?!

3.5 (2) СНС са својом широком коалицијом према последњим анкетама има преко 50% подршке то …

Почели су да верују у сопствене лажи, Брнабићка уопште не зна више шта прича (видео)

3.8 (14) Ако је веровати председници српске владе Ани Брнабић Србија је под њеном управом …

Један коментар

  1. LJUDI ZAR NVIDITE – ON MORA DAJE DROGIRAN – TOBI TREBALO DA JE DOVOLJNO DASE ON SUSPENDIRA SA POZICIJE PREMIJERA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *