Данас је Велики четвртак, сећање на Тајну вечеру: И највећим грешницима се прашта

Данас је Велики четвртак, сећање на Тајну вечеру: И највећим грешницима се прашта

На Велики четвртак служи се литургија Светог Василија Великог, тога дана је господ установио свету тајну причешћа

Православни верници данас славе Велики четвртак, дан посвећен спомену установљења тајне вечере односно свете евхаристије (ломљење хлебова), односно на „умовеније“ (прање) ногу, на опроштајну беседу Исуса Христа с ученицима — у Сионској горници и на путу за Гетсимански врт, на првосвештеничке молитве господове пред страдања и на предају богочовека на страдање.

На Велики четвртак служи се литургија Светог Василија Великог, и тога дана је Господ установио Свету тајну причешћа, због чега се верује да ће и највећим грешницима који се тог дана причесте бити опроштени грехови. На тај дан увече, чита се 12 одломака из Јеванђеља о страдању Христовом.

Празник је један од дана одређених за причешће верника, који су поштујући православни канон, „постили на води“ најмање пет последњих дана. На литургијама се верници причешћују хлебом или нафором – телом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове. После литургије је дозвољено јести на уљу и попити нешто вина.

Васкршњи пост траје шест недеља, а они који се придржавају правила поста, прве и последње недеље не једу чак ни рибу, већ другу посну храну, припремљену на води, без уља.

За Велики четвртак у народу постоје разна веровања и обичаји. Овај дан се у неким крајевима слави као слава орача, они оду до њиве са запрежном стоком, али не раде ништа. Весеља нема већ само окупљање. Велики четвртак је у Шајкашу био је везан за девојачка гатања.

Који је мој суђеник нека дође ноћас

Девојке на Велики четвртак увече под јастук ставе огледало, чешаљ, пешкир и пре но што заспу кажу: „Који је мој суђеник нека дође ноћас да се обрише пешкиром, чешљем да се очешља, огледалом да се огледа“.

Веровало се да кога те ноћи девојка од момака сања, за њега ће се удати. Код неких православних народа на овај дан се боје ускршња јаја, или се бар почиње са тим. Код Руса данас се умеси ускршњи слатки колач, пасхални кулич.

Један од најстаријих обичаја за Велики четвртак везан је за пречишћавање воде. Веровало се да купање на Велики четвртак доноси лепоту и здравље. На овај дан се деца купају, па чак и одојче како би били здрави и чисти током целе године. Вода која се донесе са бунара или извора, „чистила“ се убацивањем сребрног новчића у њу.

На Велики четвртак кућа се детаљно чисти. Све мора да буде на свом месту, обрисано и орибано. После Великог четвртка, па све до иза Васкрса – забрањено је чишћење по кући. Дом се украшава свежим цвећем.

Телеграф.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Геополитички положај Православних Словена и њихова будућност

Геополитички положај Православних Словена и њихова будућност

Према подацима Конрада фон Хеснера у XVI веку било је 60 народа словенског језика. Преостало …

Екумениста и расколник са Фанара више не крије: циљ екуменизма је евхаристијско јединство

Екумениста и расколник са Фанара више не крије: циљ екуменизма је евхаристијско јединство

У септембру 2020. године поглавар фанарске архиепископије у САД одржао је говор у коме је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *