четвртак , јануар 18 2018

Данас почео Госпојински пост

Госпојински пост увек почиње 14. августа, на дан Светих мученика Макавеја, а претходи великом хришћанском празнику Успењу пресвете Богородице, познатијем као Велика Госпојина, који се прославља 28. августа и познат је као празник мајки и деце, када жене обавезно треба да се причесте.

Пост траје 14 дана, пости се на води и уљу, изузев празника Преображења Господњег 19. августа, када је дозвољено јести рибу.

Оно што чак ни многи верници не знају јесте да је Госпојински пост строжији од Божићног и Апостолског, па православни хришћани због великог поштовања према Пресветој Богородици овај пост посте као и Велики Васкршњи пост.

Према народном веровању, сви обичаји на данашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Зато обичаји налажу да се на тај дан у јело стави мало ове биљке и послужи укућанима, како би вас Пресвета Богородица заштитила од зла.

Госпојински пост се први пут спомиње у списима Теодора Студита 826 године, а коначно је утврђен на Цариградском сабору 1166, у време Патријарха Луке Хрисоверга и цара Манојла и Комнина.

Треба имати у виду и да пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од јела животињског порекла. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Телесни пост је само неопходно помоћно средство за успешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз телесне жеље. Стварни пост који обухвата и телесни и духовни аспекат, приводи човека смирењу. Ослобађање духа и тела од погрешних мисли и дела уз молитве представља суштину хришћанског поста.

урбанцитирадио.орг

Актуелно

Архимандрит др Никодим: Екуменизам као цареборачка, папистичка и јерес жидовствујућих

„Јер тајна безакоња већ дејствује, само док се уклони онај који сад задржава“ (2. Сол. …

ЗАМАЛО БАТИНЕ: Владика Јован звани ПСИХИЈАТРИЈА отерао ОМИЉЕНОГ СВЕШТЕНИКА, народ се побунио (видео)

Док се често чује „не идем у цркву због попа“, у Епархији шумадијској се догодио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons