Данас славимо Свету Тројицу

Данас славимо Свету Тројицу

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Духове или Свету Тројицу – Силазак Светог Духа на апостоле.

Овај празник прославља силазак Светог Духа на апостоле у Јерусалиму, педесет дана након Васкресења Господа Исуса Христа одакле и народно име Педесетница. То је трећи по значају празник у хришћанском свету одмах после Васкрсења и Божића и као и они празнује се три дана. Читаве недеље се не пости. Овај дан сматра се и даном рођења цркве будући да дела апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светогаговорили тако да су их разумели људи свих народа и језика а мноштво се „дало крстити те су примили на себе Духа Светога“.

Народу се први обратио Свети апостол Петар и рекао Јеврејима да су учинили велики грех јер су разапели Христа иако су видели да је Он син Божји.

Доказ благодати Духа Светога је то што апостоли говоре разним језицима које раније нису знали. Народ је упитао „Браћо, шта да чинимо“? Петар је рекао „Покајте се и нека се свако од вас крсти у име Исуса Христа за опроштење својих грехова па ћете примити дар Духа Светога. Јер, за вас је то обећање и за вашу децу“.

На овај начин почела је апостолска мисија проповедања вере Христове. Силаском Светог Духа на апостоле завршено је оснивање цркве Христове или Царства Божјег на земљи.
На данашњи дан у храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После Свете литургије служи се вечерње на коме се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венци се стављају поред кућне иконе и кандила на зид. Сутра је Духовски понедељак а затим Духовски уторак – сва три дана у црквеном календару обележена су црвеним словом.

уцентар.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

“Њој је оспорена безбедносна провера од стране ВБА 2012 да може да се запосли у …

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *