Даница Грујичић: НАТО је бомбардовањем Србије починио екоцид

0
(0)

Начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије Даница Грујичић рекла је да је НАТО приликом бомбардовања Србије 1999. године починио екоцид, да је двоструко повећан број деце оболеле од малигних болести и да се нада да ће брзо бити формирано коордионационо тело за испитивање последица агресије.

Грујичићева је навела да само од леукемије смртност од 2002. године до данас повећана за 139 одсто. Она је указала и на проблем аутоимуних болести, које су, нарочито међу женама, у енормном порасту, на повећану стерилност код мушкараца, као и да посебно забрињава то што је двоструко повећан број деце обољеле од малигних болести у односу на време пре агресије.
– Не сме се заборавити хемијско загађење које је било огромно. А ми о томе уопште ништа не знамо, јер је све било сакривено од нас… Бомбардовали су нас у време сетве. Све те токсичне материје су ушле у ланац исхране. Гађали су нафтна и хемијска постројења, људи су удисали азот, диоксине, тешке метале – рекла је Грујичићева за „Вечерње новости“.

Према њеним речима, три тоне живе су отишле у Дунав, више од три милијарде килограма земље избачено је из лежишта, а бомбардовањем трафо-станице на Бежанијској коси ослобођен је полихлоро-бифенил, једињење чији један литар загади милијарду литара воде.

Грујучићева се нада да ће брзо бити формирано координационо тело за испитивање последица НАТО агресије 1999. године, те истакла да следи озбиљан научни рад, а да је у плану да резултати истраживања буду преведени на 20 језика и свима буду доступни.

Петронијевић: Србија пропустила идеалну прилику да тужи НАТО

Говорећи о могућности да неке организације и појединци покушају да туже земље чланице НАТО-а за агресију, адвокат Горан Петронијевић каже да би они могли да то учине, али да се прво мора утврдити узрочно-последична веза између чињења и последица.

Он је напоменуо да је Србија пропустила идеалну прилику да тужи НАТО и без потешкоћа добије бар једну тужбу, јер је пилот невидљивог Ф-117 авиона који је 27. марта 1999. године оборен у Буђановцима Дејл Зелко у својој књизи признао да је прекршио међународно право.

– Он у књизи детаљно описује да је „истоварио терет“ односно бомбе, пре него што се авион срушио. Једноставном рачуницом долази се до податка да су те бомбе пале на цивилне објекте, што је стриктно забрањено Женевском конвенцијом. Уместо да смо га тужили и сигурно добили одштету, ми смо га гостили по Србији – рекао је Петронијевић.

За 78 дана бомбрадовања, 1.150 борбених авиона НАТО-а ударило је 2.300 пута на 995 војних и цивилних објеката, лансирано је 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона. Кориштено је и 37.000 касетних бомби за бомбародвање цивилних циљева иако је то забрањено по Женевској конвенцији.

Међународни суд правде у Хагу се 15. децембра 2004. године огласио ненадлежним за тужбу коју је СРЈ поднела против осам земаља НАТО због геноцида и нелегалне употребе силе током бомбардовања 1999. године.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново суђење у случају Ћурувија почиње 5. октобра

5 (1) Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, …

На претњу Путиновој безбедности руски стратешки бомбардери били спремни да збришу Лондон

5 (6) * Док су Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали у Сочију – над …

2 Коментара

  1. Докторко драга, колико нас је НАТО нагрдио разарајући земљу, толико су нас наши политичари опустошивши Србију економски у црно завили…. Док их не померимо ништа неће бити од скупљања доказа за тужбу. Ја ћу вам увек за ту причу бити подршка, вероватно и Српски народ….

  2. Kako da nije izvrsio vise no genocid kada se uzme da vreme poluraspada osiromasenog uranijuma je 1.500.000.000 (milajardu i pesto miliona godina) ili do potpunog raspada 3 milijarde godina. Strasno je sto su nam pocinili nasim narodima na prostoru Srbije. Osiromaseni uranijum ne poznaje narod po veri vec sve redom unistava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend