Данска постаје 100 посто органска земља

0
(0)

Данска жели до 2020. претворити своју пољопривреду у 100 посто органску. Држава даје потицаје за претварање земљишта у органско, а стимулира се и повећање потражње за органским производима.

Данска је поставила циљ да до 2020. цијелу пољопривредну производњу претвори у 100% органску и биодинамичку. Држава тако даје потицаје за претварање земљишта у органско, а стимулира се и повећање потражње за органским производима, преноси часопис ЛифеГате.

Више од 53 милијуна еура уложила је Данска само у прошлој години како би своју пољопривреду преусмјерила с конвенционалних на органске методе и тако постала прва држава у свијету која производи 100% органску храну.

Извоз данских органских производа напредује

Данска је већ далеко одмакла када је у питању производња органске хране. Њихов национални органски бранд слави већ четврт стољећа, 97% грађана упознато је с његовим значењем, а извоз данских органских производа од 2007. године повећан је за 200%.

Тамошња влада донијела је Акцијски органски план за Данску и у њему у 67 точака прописала што им је чинити за остварење циља да до 2020. године цијела земља производи искључиво органску храну.

Дају се потицаји за претварање традиционалног земљишта у органско, држава подржава и финанцира све оне који раде и улаже у овај сектор, стимулира се повећање потражње за органским производима, улаже у развој нових идеја и технологија које ће помоћи промовирати раст органске производње.

Институције преусмјерити на органско размишљање

Иницијативу предводи Министарство хране, појопривреде и рибарства, али у њој судјелују и регије и градови и све државне јавне институције. Један од првих циљева је да храна у јавним установама попут школа и болница буде 60% органска, а на органску прехрану прелази и данска војска.

Министарство заштите околиша се залаже за преусмјеравање земљишта у подручја органског узгоја и траже органске произвођаче којима ће изнајмити земљу, док Министарство образовања спрема реформу у оквиру које ће се у школама учити о важности еколошке пољопривреде и нутриционизму, а бит ће и практичног дијела бављења органским узгојем.

Агроклуб.цом

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

Протест синдиката „Слога” испред Министарства пољопривреде Србије

1 (1) Удружени синдикати Србије „Слога” одржали су данас протест испред Министарства пољопривреде, шумарства и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend