Дебакл мисије ЕУ на Косову и Метохији

0
(0)

Настојања ЕУ да реши проблем корупције на Косову имала су минималан утицај, оцењује Андреа Лоренцо Капусела, бивши шеф економског јединице Међународне цивилне канцеларије на Косову, у осврту објављеном на сајту „Еуропиан воице“.

Он подсећа да је Европски ревизорски суд је „обавио ревизију напора Европске уније“ да побољша владавину права на Косову и 30. октобра објавио извештај, те да су „озбиљне критике упућене Еулексу, мисији владавине права, док је утврђено да је Европска комисија била релативно ефикасна. Али обе су починиле стратешке грешке“.

– Организовани криминал и корупција и даље су високи на Косову, а власти се изгледа нерадо хватају у коштац са тим, стоји у извештају. Местимично у извештају се спомиње туце случајева где је политика учинила корупцијом лакшом или њену репресију тежом: на пример, власти су одбациле савете Комисије да се реструктуира институције јавне набавке. Без објашњења је прихваћено мање од половине препрука које су формилисали стручњаци у области анткорупције, које је финансирала ЕУ. То открива луцидни, стратешки приступ: Косовом, у ствари, управља већински предаторска елита која корупцију користи само за богаћење, већ и да подржи систем патроната на коме и почива њихова снага, и од фаворизовања организованог криминала имају често имају користи, пише Капусела.

Он додаје да је „та слика била позната када је Еулекс добио мандат да ојача косовске институције владавине права и сузбије озбиљан криминал“.

– Идеја је била да, док се води очекивано спори напредак тих институција, да истражитељи, тужиоци и судије мисије, почену са чишћењем земље. Према извештају, косовска полиција и судство нису направили никакав напредак од када је Еулекс почео да им помаже: они су остали подложни политичком утицају и потпуно неспособни да се супротставе озбиљаном криминалу. Утврђено је да је мисија ЕУ радила добро на царини, али све то што је урађено је да није покварен сервис који је већ добро радио. Еулекс је требало да концентрише своје ресурсе на стварне проблеме.

Капусела сматра да су највећи промашаји Еулекса „били у другом делу мандата мисије, који на жалост, није покривен извештајем“.

– Скоро потпуна неактивност на сузбијању високог нивоа корупције и организованог криминала је консолидовала десетогодишњу традицију некажњавања. А неке необјашњиве грешке су објективно ојачале лидерску фракцију косовске елите, која је проширила свој утицај тако продорно преко институција да је Косово сада у опасности од да буде заробљена држава, како је недавно Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) недавно приметила. За организовани криминал који делује на Косову – који се бави наркотицима, оружјем, прањем новца, трговином људима и илегалним миграцијама, који и цвета захваљујући ендемској корупцији, и готово потпуно некажњено – и даље представља озбиљну претњу државама чланицама. И можда, више данас него када је Еулекс распоређен пре скоро пет година.

 Дебакл ЕУ

Капусела закључује да „заједничка спољна политика ЕУ има структуралне недостатке“, а да их је „Косово грубо демонстрирало када је његова независност поделила државе чланице, од којих пет још одбијају да је признају“.
– Ипак, ЕУ је обновила некакав привид јединства успостављањем Еулекса, који је њена највећа мисија икада и и која је била слављена као „перјаница“ безбедносне и одбрамбене политике ЕУ. Јер Косово увек било важно за ЕУ – од сукоба 1999 је примио скоро 4 милијарде евра (укључујући трошкове Еулекса), по глави становника далеко највећи проток помоћи ЕУ икада. Таква политичка и финансијска улагања подразумева да ефикасност – ако не стратешка адекватност и кохерентност – заједничке спољне политике мора да се мери, пре свега на Косову. Ово је дебакл је, дакле, озбиљно оштетио кредибилитет ЕУ. Ако одговорност неће бити спроведена кроз ланац командовања Еулекса, нема пуно наде за побољшање спољне политике ЕУ.

 

Europian voice 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јерусалим пост: Израелско признање Косова* је увреда историје

5 (2) Аутор Мајкл Фројнд у ауторском тексту објављеном за израелски „Јерусалим пост“ осврнуо се …

Нећеш ти истриповани Лајчак ништа приводити крају!

1 (1) БРИСЕЛ – Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *