Демонстранти у Загребу траже раскид Ватиканских уговора

Демонстранти у Загребу траже раскид Ватиканских уговора

0
(0)

Протест „Раскид!4“ одржан је данас у Загребу, а окупљени су тражили раскид, како истичу, штетних Ватиканских уговора којима се негирају одредбе Устава Републике Хрватске о секуларности државе, односно одвојености верских заједница од државе.

Представници организатора – Покрета за секуларну Хрватску, Иницијативе „Нисам Верник“, удружење „Протагора“ и „ЛиберОс“, истакли су да је неопходно послати јасну и гласну поруку властима да грађани Хрватске желе да буду пуноправни грађани, а не потлачена маса о којој политичари и хијерархија Католичке цркве одлучују далеко од очију јавности, доносећи одлуке противне њеним интересима, преноси Хина.

Поручили су да је дошло време за раскидање „штетних уговора са Светом столицом“ који, како истичу, годишње узимају више од милијарду куна и прескупо коштају хрватске грађане.

Већина хрватских грађана, наводе они, претворена је у грађане другог реда, политичари и хијерархија Католичке цркве одлучују о њима склапањем тајних споразума противно интересима већине.

„Ватикански уговори омогућују неједнакост пред законом“, наводе демонстранти.

Због Ватиканских уговора нисмо сви једнаки пред законом јер омогућују клеру привилегован положај пред хрватским судовима и у јавним институцијама те системску дискриминацију група које католичка хијерархија иначе дискриминше – жена и ЛГБТ особа, као и некатолика, чија деца часове веронауке проводе по школским ходницима.

Дискриминисани су и сви који се не слажу с оним што хијерархија ради и заступа, почев од финансирања властитог луксуза новцем осиромашених хрватских грађана, поручили су демонстранти.

О интими, лечењу и телима хрватских грађана одлучује незаслужено привилегована мањина, а о васпитању деце одлучује дебело повлашћена црквена хијерархија, тврде организатори.

Хрватска је секуларна држава у којој сви грађани имају иста права и обвезе, а верске институције морају поштовати законе, истакнуто је на протесту.

„Не желимо наставак нетранспарентног финансирања црквених институција средствима из државног буџета и новцем свих грађана! Не желимо образовање у служби верске индоктринације! Не желимо дискриминацију грађана засновану на њиховим ставовима,“ само су неке од порука изречених на протесту.

Питање вере или уверења је лична ствар и избор сваког појединачног грађанина и то право безрезервно подржавамо, но тај избор треба да остане у сфери приватног, а ни једна вера или уверење не сме бити фаворизирано и „подржављено“ науштрб других грађана Хрватске, поручили су организатори.

„Заштитити плурализам погледа на свет,“ једна је од парола.

Црква и политички, те друштвени живот свих нас треба да буду одвојени и тиме не желимо, како већина мисли и говори, да се забрани религија, већ је само и једино желимо одвојити од политике и друштвеног живота, истакли су демонстранти.

Црква себи, захваљујући одредбама из четири Ватиканска уговора, даје за право да се активно и понекад противно људским правима и законима Хрватске меша у све сфере државе и њених грађана, упозорили су.

На скупу је било око 400 демонстраната.

Н1 Загреб

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велики народни протест у Београду: Стоп хапшењима, укините ИЛЕГАЛНИ Кризни штаб!

Велики народни протест у Београду: Стоп хапшењима, укините ИЛЕГАЛНИ Кризни штаб!

4.4 (7) На протесту у Београду против корона диктатуре и кршења Устава, слобода и права …

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

ПАПОЉУБАЦ се у Загребу срео са Апостолским нунцијем монсињором Ђорђем Лингвуом

3.5 (2) Током срдачног разговора, нунције Лингва патријарху Порфирију честитао избор за предстојатеља Српске Православне …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend