ЂЕ ЋЕШ МРЧО? Русија прво задржала а потом и депортовала као персону нон грату Монтенегрина Мишка Вуковића

ЂЕ ЋЕШ МРЧО? Русија прво задржала а потом и депортовала као персону нон грату Монтенегрина Мишка Вуковића

0
(0)

ПОДГОРИЧКИ министар спољних послова Срђан Дармановић рекао је словачкој агенцији ТАСР да се Русија мешала у унутрашње ствари Црне Горе.

Притом је навео и нагласио: „Русија се отворено мијешала у наша унутрашња политичка питања на шта нијесмо, наравно, гледали с одобравањем. Русија у посљедње двије, три године води политику интересних сфера и против је проширења НАТО. Ми смо одлучили да о својим основним циљевима одлучујемо сами и били смо изненађени како снажно је Русија интервенисала и, наравно, да смо се бранили”.

Тешко да има нешто смешније од овога да у Подгорици „одлучују сами”, али је Дармановић оптужио Русију да су њене обавештајне службе отворено подржавале опозицију у Црној Гори која је била против уласка у НАТО па до отвореног покушаја државног удара:

„Наше чланство у НАТО није уперено ни против кога, па тако ни против Русије. Али, наравно, да не можемо да пристанемо да неко трећи одлучује гдје ћемо бити. Имамо привредне односе са Русијом која није наш главни економски партнер, спада у првих 10. Имали смо и још увијек имамо довољно туриста из Русије. Руске инвестиције у нашу привреду су биле неефикасне”.

Поводом помињања велике Албаније, Дармановић је негирао тврдње да региону прети повратак нестабилности:

„Ми имамо изврсне односе са свим сусједима, укључујући ту и Албанију, Косово и Македонију. Мислим да се у нашим крајевима много расправља у оквиру политичке кампање да се привуку бирачи. Албанија је чланица НАТО, врло јасно види своју будућност у ЕУ, такође Косово и Македонија имају као главни циљ да постану чланице ЕУ и НАТО. А ми ћемо бити земља чланица алијансе од 5. јуна”.

Дармановић о томе није говорио – јер се догодило касније – али су подгорички медији објавили да је посланик Демократске партије социјалиста Миодраг Вуковић задржан на московском аеродрому Домодедово.

Вуковићу је речено да ће бити депортован јутарњим летом за Тиват.

Налази се у просторији на “ничијој територији” аеродрома.

Наводно му је речено да је “персона нон грата”, што је термин којим државе проглашавају неког непожељном особом.

До Вуковића су нешто пре поноћи дошли службеници амбасаде Црне Горе у Москви. Наводно нису ни они знали о чему се ради.

Вуковић је као представник Скупштине Црне Горе са још једним сарадником путовао у Минск на парламентарни скуп Централно-европске иницијативе. И његов сарадник је остао у Москви, али није задржан.

Вуковић ће бити депортован о трошку Русије.

Факти

_________________

МИНИСТАРСТВО вањских послова Црне Горе уручило је протестну ноту руском амбасадору у Подгорици Сергеју Грицају.

Протестна нота је уручена због ситуације са послаником Демократске партије социјалиста Миодрагом Вуковићем.

Вуковић је депортован јутрошњим летом за Тиват. Он је претходно у Русији задржан на московском аеродрому Домодедово.

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић изразио је озбиљну забринутост и осудио је поступање којем је изложен посланик из ДПС-а Миодраг Вуковић.

„Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић изражава озбиљну забринутост и осуђује недипломатско поступање коме је изложен посланик Миодраг Вуковић. Задржавање, узнемиравање и спречавање наставка путовања посланику Вуковићу, који је на московском аеродрому био у транзиту, противно је међународном праву и дипломатској пракси, док се немогућност комуникације и коришћења личних ствари може сматрати и кршењем основних људских права. Председник Скупштине Црне Горе очекује и званично образложење и извињење због недоличног односа према представнику највишег законодавног тијела државе Црне Горе“, наводи се у саопштењу Брајовића.

Након што је дошао представник црногорске амбасаде на аеродром, коме такође нису хтели да образложе зашто је Вуковић задржан, посланику ДПС-а су наводно нудили да настави пут у Минск летом у раним јутарњим часовима, али је он то одбио.

„Хоћу само да се вратим кући“, рекао је он.

Вуковићу није дат никакав званични документ о задржавању од када је задржан око 19:30. Црногорски амбасадор Игор Јововић је наводно контактирао руског колегу у Подгорици Сергеја Грицаја, који је рекао да „не вјерује да се то дешава“ и да не може ништа да уради поводом тога „јер је сад касно“.

Вуковићу су тада одузели пасош и речено му је да ће му га вратити на уласку у авион.

Два сата му није било дозвољено да комуницира телефоном, а око поноћи допустили су да му колега, који је прошао руску пасошку контролу, дода торбу са лековима.

Вијести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Марков: Москва је већ заоштрила курс према ЕУ, а може то учинити на још 10 тачака

Марков: Москва је већ заоштрила курс према ЕУ, а може то учинити на још 10 тачака

5 (3) * Русија се може одлучно економски преоријентисати са ЕУ на исток Азије * …

Мало ледено доба: Упозорење руских научника на долазак глобалног захлађења

Мало ледено доба: Упозорење руских научника на долазак глобалног захлађења

5 (2) Према мишљењу неких руских научника, нашу планету ускоро не очекује глобално загревање, већ …

Један коментар

  1. Koje је ово гофанце, оно најсмрдљивије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend