Став

Ђорђе Вукадиновић: Даље руке од Устава!

Прво и најважније: Промена устава није међу првих десет, двадесет, ни педесет проблема које ова земља има. И зато иницијативу за промену највишег државног правног и политичког акта не могу да разумем другачије него као, у најбољем случају, „чешљање бабе“ усред села које гори, а можда чак и као свесно замајавање и скретање пажње са неких других и ургентнијих ствари.

Разлога против промене устава – поготово овакве, и  овом тренутку – има, такорећи, безброј. Али је, по мени, најважнији следећи. Свака промена устава (осим ако није реч о оним „октроисаним“, након државног удара, или након стране окупације – а код нас, надам се барем – ипак још увек није реч ни о једном, ни другом?!) захтева широк политички и друштвени консезус. И широку јавну расправу у вези са тим. И информисану јавност која на онову чињеница и изнетих разлога за и против, слободно одлучује. А код нас, у овом случају, нема буквално ништа од тога.

Нема ни „к“ од консензуса. Нема широке јавне расправе, односно има је, какве-такве, тек последњих десетак дана, то јест, тек НАКОН што је предлог измена усвојен, а референдум расписан. И, као последица претходног, највећи део грађана буквално нема појма шта је у питању и о чему се одлучује.

Све и да су предложена решења која се тичу правосуђа савршена – а нису, и то не кажем ја, него читава плејада истакнутих правника – нема потребе за ову и оволику хитњу, која оставља утисак неке, помало сумњиве ужурбаности или спољњег притиска

Дакле, све и да су предложена решења која се тичу правосуђа савршена – а нису, и то не кажем ја, него читава плејада истакнутих правника – нема потребе за ову и оволику хитњу, која оставља утисак неке, помало сумњиве ужурбаности или спољњег притиска у вези промене највишег државног акта. А то онда даје простора за разне сумње око разлога и мотива за читаву ову уставну операцију.  

Александар Вучић се на ову тему обратио неколико пута, са кратком, али експлицитном поруком: „На референдуму треба гласати за промену устава. Позивам људе да изађу и гласају ДА“. Председник Скупштине Ивица Дачић је, у свом стилу, отишао и корак даље. Ваљда због тога што је, по функцији, тј. као први човек парламента најодговорнији за читав овај процес, Дачић је директно п(р)озвао Брисел да мало „притисне“ овдашње „про-европске“ странке и „своје“ тј. про-ЕУ и прозападне невладине организације да се укључе у кампању подршке промени устава. (Не знамо какав је био одјек тог необичног позива, али амбивалентан став према референдуму од стране неких „про-европских“ политичких странака и лидера можда има везе и са тим?!)

Ђорђе Вукадиновић: Даље руке од Устава!

Једно од најлукавијих, али и најлицемернијих образложења у прилог гласања за промену устава (уз, такорећи, школски пример замене теза), дошло је од премијерке Ане Брнабић: Mорамо променити устав ако хоћемо да имамо независно судство – како се „политика не би мешала у судство и како би правда била једнака и за премијера и за обичног грађанина“.

Имали су буквално на тацни све о чему су годинама причали и маштали: „једна колона“, „сложан излазак“, јединствен фронт против власти“. А онда су се опет разлетели у безброј варијанти и подваријанти. („Гласамо против“, „против смо, али нећемо да учествујемо у фарси“, „бојкотујемо“, „не бојкотујемо, али и не позивамо да се гласа…“)

Дакле, власт се изјаснила. А опозиција? Е, то је посебна прича. Прво, што су успели да се поделе – па и посвађају – око ствари где разлога за поделу практично није било, и где је дословно СВЕ, од принципијелних до политичких разлога, говорило и наводило да опозиција треба да позове на излазак и гласање против. Имали су буквално на тацни све о чему су годинама причали и маштали: „једна колона“, „сложан излазак“, јединствен фронт против власти“. А онда су се опет разлетели у безброј варијанти и подваријанти. („Гласамо против“, „против смо, али нећемо да учествујемо у фарси“, „бојкотујемо“, „не бојкотујемо, али и не позивамо да се гласа…“)

То шизофрено стање је можда најбоље описао генерал Срето Малиновић у  емисији Црно бели свет: „Власт се расписивањем референдума наместила на пенал опозицији. А шта ради самозвана „права опозиција“? Они траже да судија поништи пенал, окрећу леђа навијачима и излазе са терена.“

Остаје дилема зашто је то испало тако. Да ли је у питању само политичко слепило, или неки прећутни дилови – или страх од неуспеха? Али нема сумње да ће позиционирање у вези овог референдума оставити последице на узајамне релације и односе снага на опозиционој сцени.   

Све у свему, уместо да пред 16. јануар имамо јасан и широк опозициони фронт у прилог јасног и одлучног НЕ, а да се власт увија и колеба око објашњења и разлога за ову своју вишеструко проблематичну уставну операцију, ми тренутно имамо сложан режимски строј ЗА и – најблаже речено – прилично хаотично стање на оном полу који се промени устава противи.

Уместо да пред 16. јануар имамо јасан и широк опозициони фронт у прилог јасног и одлучног НЕ, а да се власт увија и колеба око објашњења и разлога за ову своју вишеструко проблематичну уставну операцију, ми тренутно имамо сложан режимски строј ЗА и – најблаже речено – прилично хаотично стање на оном полу који се промени устава противи

И тако, на једва десетак или мање дана од референдума о промени устава, тај пројект има директну подршку власти, као и индиректну подршку већег дела „званичне“ опозиције, плус Европске уније, Венецијанске комисије и дословно свих телевизија и медија у Србији, како оних „режимских“, тако и, наводно, „опозиционих“. Али сличну медијску и политичку подршку је, треба се сетити, својевремено имао и пројект „европског устава“, па је ипак (не)славно пропао на референдумима у Француској и Холандији 2005. године – након чега су европски „оци“ одустали и од „Устава ЕУ“ (заменивши га мање амбициозним „Лисабонским уговором“), и од његовог демократског потврђивања на референдуму.

 

Референдумско гласање, наравно, није савршено, и као и све друго што су људи створили и измислили оставља простор и за различите злоупотребе. Али од њега – за сада – нема бољег и демократскијег облика политичког изјашњавања.

И зато: Треба изаћи на референдум. И треба рећи „НЕ“. Даље руке од устава! 

(уредник НСПМ и бивши народни посланик)

НСПМ.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!