fbpx

Добићемо два рачуна за струју

0
(0)

Београд — Потрошачи електричне енергије добиће током августа два рачуна за струју, саопштила је данас Електропривреда Србије (ЕПС).

На једном рачуну ће бити обрачуната сва дуговања која су потрошачи имали до 1. јула. Тај речун ће добити од дистрибуције која их је и снабдевала до 1. јула. Други речун ће добити од Привредног друштва „ЕПС Снабдевање“, које снабдева тарифне купце од 1. јула.

Све информације, уплате и рекламације купци и даље могу да обаве на шалтерима дистрибуција. 

Купци који имају преплату на рачуну за струју за јул, односно раније су уплатили више новца, имају две могућности: да се обрате локалној дистрибуцији како би на шалтеру дали налог за пренос новца на рачун ПД „ЕПС Снабдевање или да дају налог за исплату новца на шалтеру. 

По законима, нико у име купца, па ни дистрибуција, не може да располаже новцем без налога тог купца. 

На купцу је да одлучи да ли ће свој новац да пребаци на рачун „ЕПС Снабдевања“ или ће га подићи на шалтеру. 

Зато је потребно да купци додју лично на шалтер и одлуче шта желе са својим новцем, односно да ли желе да им се исплати преплаћени износ у готовини или желе да дају налог да се тај износ пребаци на рачун „ЕПС Снабдевања“, наводе из ЕПС-а и додају да је то једина законита процедура. 

Процедура је једноставна и обавља се на шалтерима свих дистрибуција. Пребацивање новца из дистрибуције на рачун „ЕПС Снабдевања“ биће урадјено у најкраћем року, а оним купцима који желе исплату, новац ће бити дат неколико дана после попуњавања налога. 

Из ЕПС-а подсећају да ће, благовременом уплатом, купци из категорије домаћинства и даље имати право на попуст од пет одсто на сваки месечни рачун. 

ЕПС је због динамике исплате пензија продужио рок за остварење права на попуст са 20. на 25. дан у месецу, како би и пензионери искористили ову погодност. 

Провизија за плаћање рачуна за утрошену струју и даље се неће наплаћивати на шалтерима електродистрибуција, а ту услугу „Пошта Србије“ и банке наплаћиваће по својим ценовницима. 

С обзиром да ЕПС Снабдевање има нове бројеве рачуна, купци који струју плаћају путем трајног налога или е-банкинга требало би да се обрате својој банци ради промене примаоца уплате. 

Из ЕПС-а подсећају да за купце, који дугују за утрошену електричну енергију, од 15. августа почиње репрограм дуговања који ће трајати до 30. новембра. 

Репрограм се односи на дуговања за струју доспела на дан 31. мај, а која су неизмирена до 31. јула и то важи за купце из категорије домаћинства и средњи напон. 

За купце на високом напону репрограм се односи на дугове на дан 31. децембар 2012. године. Репрограм дуга обухвата једнократно измирење старог дуга уз отпуст 40 одсто дуговања или плаћање на рате уз процентуални отпуст дуга, зависно од трајања репрограма. Ако желе да им се отпусти 40 одсто дуга, домаћинства могу платити 60 одсто једнократно. 

Ако желе да плате на рате, дужници то могу да измире у износима од 12 до 120 рата, зависно од висине дуга, док се отпуст дела дуга уз плаћање на рате креће од 35 до 15 одсто. 

Плаћање дуга у распону од 60 до 120 рата не укључује отпуст дуга. Током репрограма се не обрачунава камата на износ репрограмираног дуга. 

Да би дужник потписао споразум о репрограму потребно је да се обрати локалној дистрибуцији, а један од услова је и измирење месечног рачуна за електричну енергију утрошену у јуну. 

Споразум о репрограму могу закључити сви дужници, и они који су утужени и они код којих је покренута принудна наплата, али уз услов да привредном друштву за дистрибуцију надокнаде све трошкове поступка.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАСАМАРИЛИ НАРОД: ЕПС најавио, па повукао олакшице за плаћање рачуна

4.9 (15) „ЕПС ће у овим тешким временима максимално изаћи у сусрет грађанима. Уколико касне …

ШТА ЈЕ СА СТРУЈОМ? Ни зими нам нису били овако високи рачуни

5 (9) Многи грађани су остали затечени, али и шокирани када су добили рачуне за …

Један коментар

  1. plackaj narod dok ima navali vlado srbije!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *