Док Вашингтон тоне у дугове, Москва јача златне резерве

0
(0)

Русија гледа у будућност и јача своју валуту, повећавајући златне резерве, тврди аутор чланка у „Вашингтон тајмсу“ Тод Вуд. Према његовим речима, Москва чека дан када ће економски престићи Вашингтон, а имајући у виду кратковидост актуелне администрације америчког председника Обаме, тај дан није далеко.

Руска Централна банка објавила је на свом сајту да је у марту земља купила приближно 30 тона злата, тако да су сада укупне златне резерве Руске Федерације 1.238 тона. Према подацима Међународног монетарног фонда, Русија заузима пето место у свету по количини златних резерви, а то је само онај део злата о ком Москва обавештава свет, пише Вуд.

Русија ради оно што је корисно

Могуће је да Русија, као ни Кина, ММФ-у, на чијем су челу Сједињене Америчке Државе, не открива пуни обим својих златних резерви.

Према мишљењу аутора чланка, то што Русија прикупља злато у тренутку када су геополитичке околности веома сложене говори да гледа у будућност.

„Треба само погледати управљачку и финансијску глупост актуелне (америчке) администрације да би се схватило да ће нас наш огромни дуг, расипање средстава и слабљење националне валуте до катастрофе. Било који непристрасни посматрач види да наши противници гледају у будућност и покушавају да извуку победу на нашој слабости“, сматра Вуд. И то је, наглашава, промишљена дугорочна стратегија.

Русија, према мишљењу аутора, има једну специфичност: земља ради оно што јој, по њеном мишљењу, доноси добробит. Она не чини ништа да би се допала западном политички коректном свету него ради само оно што јој је корисно, повећавајући своју моћ. Тако је било увек — чак и у време Совјетског Савеза. Због чега Запад није научио лекцију из тога није јасно, наводи аутор.

Припреме за промену улога

Москва накупља злато јер сматра да ће то ојачати вредност и стабилност рубље. Слично Кини, Русија игра дугорочну игру: она види пад економске моћи Запада и припрема се за промену улога у тој игри, пише Вуд.

Сада је, наводи аутор, руска референтна каматна стопа прилично висока. Руска Централна банка подигла је проценат како би спасила рубљу и то је упалило. Али Русија има мали дуг у поређењу са САД.

У Америци би повећање референтне каматне стопе за само један проценат довело до катастрофе. То знају и Русија и остатак света. Непромишљена политика и економска слабост претворили су се у војну и геополитичку немоћ САД, коју види цео свет, сматра аутор чланка.

„Ми смо пружили својим економским и потенцијалним војним противницима економско оружје — то је права бомба са одложеним дејством. У неком моменту, Федералне резерве САД изгубиће контролу над тржиштем, а наша валута неће имати ни вредност папира на којем је штампана“, пише Вуд.

Москва чека дан када ће Америка најзад схватити да је Русија земља с валутом осигураном златом. Без обзира на све своје економске проблеме, Русија чека да достигне економску превласт над САД. И, узимајући у обзир показатеље развоја Америке, тај дан је веома близу, закључује Тод Вуд.

Спутник

фото: AP Photo/ Barry Thumma

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши шеф немачке шпијунаже: Долази време кад ће нам бити драго да нам Руси буду пријатељи

5 (3) ПОТПУНО су нереална очекивања да се Русија санкцијама може бацити на колена, оценио …

Лавров: „Отров“ у организму Наваљног није нађен у клиници „Шарите“ већ у лабораторији Бундесвера

5 (2) * Представницима Асоцијације европског бизниса у Русији рекао: „Надам се да је тај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend