Домаће дуванџије траже заштиту од увозника

Домаће дуванџије траже заштиту од увозника

0
(0)

Производња дувана неће моћи да опстане ако увозници дувана и даље буду у повлаћеном положају, упозорили су чланови Групације произвођача и прерађивача дувана.

Директор предузећа Табекс Ненад Тубић рекао је да су увозници дувана ослобођени царинских такси, те је увоз дувана у 2016. години повећан за 160 одсто у односу на 2014. годину.

„Домаћа производња дувана је последњих година изразито пала, а смањио се и број произвођача, јер су увозници у старту у бољем положају и ми не можемо да конкуришемо њиховим ценама на тржишту“, истакао је Тубић.

Он је објаснио да циљ произвођача дувана није да се увозницима наметну нове дажбине, већ да буду изједначени са њима, како би били конкурентни.

Директор предузећа Копекс Ђорђо Радојичић казао је да је њихова идеја да нико не буде привилегован различитим законским решењима.

„Неки од начина изједначавања услова су на пример ослобађање домаћих произвођача од пореза на додату вредност или на имовину“, навео је Радојичић.

Директор предузећа Дуван из Љубовије Милан Живковић рекао је да треба сузбијати сиво тржиште производње дувана и да је то могуће урадити кроз давање премија.

„Када су укинуте премије, које су биле регулаторни фактор, тада је почела производња дувана на сивом тржишту и ако се то поново уведе, онда нам неће требати никакав други систем контроле“, истакао је Живковић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

4.8 (4) СРБИЈА је током прошле године извезла робу вредну 17,53 милијарде евра. Овај резултат …

Од данас веће акцизе на гориво, дуван, алкохолна пића, кафу…

Од данас веће акцизе на гориво, дуван, алкохолна пића, кафу…

5 (3) Нове, веће акцизе на нафтне деривате, алкохолна пића, кафу, дуван и дуванске производе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend