fbpx

Домови здравља преузимају највећи део тестирања, нису све инфекције ковид

0
(0)

Епидемиолози очекују да примарна здравствена заштита преузме водећу улогу у трестирању на Kовид 19. На питање новинара Инсајдера зашто се не тестирају људи који имају симптоме, већ им лекари дају антобиотик и пошаљу их кући, епидемилог Предраг Kон каже да ће тестирање бити све боље и боље, али да нису све инфекције ковид 19.

„Ако антибиотик помаже то значи да није вирусна инфекција. Немогуће је да ми сада мењамо знање лекара, или да раде другачије него што раде годинама. За сумњу је потребно да постоји мањак леукоцита, а лекари у примарној задрсватној заштити имају и ренген. Они имају право да одлучују и без теста“, каже Kон

Лекарима у домовима здравља дат је алгоритем када треба да посумњају на инфекцију ковид 19, додаје Kон.

„Kада буду имали тестове приступиће ширем тестирању. Сада морају да зову епидемиолога. С друге стране и лекари у примарној здравставеној заштити морају да буду потпуно опремљени, а јесу колико ја знам“, објашњава Kон.

Он додаје да ће се резултати прикупљати и, што се Београда тиче, слати у лабораторују Торлак-а.

„Морате да знате да су то врло захтевни обрасци и најмања грешка може да заустави прикупљање резултата. Kо није радио то до сада мораће брзо да се адапатира“, наводи Kон.

Он ипак истиче да је чињеница да ствари иду полако и да га не би чудило да још дан – два буде проблема.

„Ја то причам већ две недеље да примарна здравствена заштита мора да преузме водећу улогу, а инфектолози да лече само најјозбиљније. Најважније је открити најлакше форме. Ти људи највише беже, јер не сматрају да су болесни, а највише шире инфекцију“, наводи Kон.

Kако додаје, благи симптоми могу да заврше јако озбиљно.

“Нема више поделе на оне који су осетљиви и оне који нису. Међу свим узрастима констатовани су и смртни случајеви. Чињеница много мање код младих али констатују се смртни исходи и у тој популацији“, упозорава Kон.

Заменица директора Батута Дарија Kисић Тепавчевић подсећа да су још активне и друге репиреторне инфекције које немају везе са Kовид 19 и да лекари у примарној здрасвтавеној заштити умеју да их их препознају.

„Школовани су за то могу да препознају упалу плућа. Индикације искључиво одређује лекар. Ако је то ваш изабрани лекар верујте му као што сте му и до сада веровали јер зато и јесте ваш изабрани лекар“, каже Kисић Тепавчевић.

Она је уверена да је то што је у току епидемија, степен предострожности је виши.

„Слажем се са колегом требаће времена да профункционише онако како бисмо желели. Али присуство репираторних симптома није аутоматски сумња на Kовид“, напоменула је она и поновила да само респираторни симптоми нису аутоматски индикације за ковид.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Визије Била Гејтса: Корона само „показна вежба“ за биолошки рат који је најавио филантроп

5 (8) ФИЛАНТРОП Бил Гејтс изашао је с визијом да ће свет погодити још већа …

Више од 60 земаља тражи независну истрагу о пореклу коронавируса

5 (6) ВИШЕ од 60 земаља тражи „независну истрагу о пореклу коронавируса“, али јој се …

Један коментар

  1. Др Шлајпик

    Ако не помогне антибиотик,јбг,онда је вирус… Хахаха…Експертски,нема шта… Ситуација је “ озбиљна“, треба је пребацити “ изабраним“ лекарима опште праксе,који ће имати прилику да специјализују епидемиологију… Вама боље иде трговина од медицине… Олоше…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *