Насловна / Свет / Америке / Доналд Трамп: Због непоштених трговинских пракси планирам да укинем трговинске преференцијале Индији и Турској

Доналд Трамп: Због непоштених трговинских пракси планирам да укинем трговинске преференцијале Индији и Турској

ЊУЈОРК – Амерички председник Доналд Трамп најавио је да планира да укине трговинске преференцијале Индији и Турској, што је најновији потез САД-а у борби против, како каже Вашингтон, непоштених трговинских пракси, извештава агенција „Блумберг“.

Трамп је у писмом обавестио Конгрес о својој „намери да укине“ трговинске повластице тим двема земљама у оквиру општег система преференцијала.
С овим обавештењем почиње 60-дневно одбројавање пре него што председник може да предузме акцију сходно овлашћењима која има, наводи се у саопштењу Канцеларије америчког трговинског представника.

Двема земљама је у оквиру тог програма омогућен бесцарински извоз око 2.000 производа у САД, укључујући ауто-компоненте, индустријске вентиле и текстил.

Председник још увек може да опозове своје обавештење о укидању програма преференцијала ако Индија и Турска испуне захтеве његове администрације.

Индија је била највећи корисник програма 2017. године са 5,7 милијарди долара извоза у САД, уз бесцарински статус, а Турска је била пета са износом од 1,7 милијарди долара робе која је имала повлашћени третман, према извештају конгресне Службе за истраживање објављеном у јануару.

Индијски секретар за трговину Ануп Вадхаван рекао је новинарима у Њу Делхију да су бенефити од извоза под преференцијалним условима били „релативно ограничени“ на 190 милиона долара и да повлачење тих повластица неће имати значајан утицај на земљу.

У одвојеном писму, Трамп је такође предложио укидање преференцијалног трговинског третмана за Турску, наводећи као аргумент напредак земље по различитим економским показатељима у протеклих 45 година, као што су бруто национални доходак по становнику и диверзификација извоза.

Танјуг

фото: Ројтерс

Актуелно

СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Власт у Србији је почела да се руши

Светски медији пренели су разне вести о догађајима у Београду. Чини се да сам упад …

Усаглашен текст Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар трговине Евроазијске уније …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons