Економија

Држава лекс специјалисом штити интересе страних приватних банака

Посебан закон којим се нуди решење проблема задужених у швајцарским францима представља покушај државе да на штету грађана заштити интерес банака, оценили су саговорници за Војвођански истраживачко аналитички центар ВОИЦЕ.

ВОИЦЕ преноси да је проблематично то да је Влада Србије лекс специјалис предложила тек након што је Врховни касациони суд почетком овог месеца усвојио “правно схватање” да су ништаве одредбе уговора о кредитима у швајцарским францима, уколико банка није доставила доказ да се задужила у поменутој валути за пласман одобреног новца.

“Лекс специјалис даје много мања права за кориснике кредита у односу на правно схватање Врховног касационог суда. Ради се о договору државе и банака да корисницима кредита понуде врапца у руци, при чему би они одустали од већ поднетих и нових судских тужби против банака а банке опет профитирале у коначном збиру”, рекао је за ВОИЦЕ адвокат Мишо Добријевић.

ВОИЦЕ наводи да је Влада Србије предложила, а Скупштина усвојила лекс специјалис којим се корисницима банкарских кредита у швајцарским францима предлаже да са банкама потпишу нови споразум на основу којег би им преостали део дуга био конвертован у евре. Предвиђено је и да преостали део дуга након конверзије буде умањен за 38 одсто, објашњавају саговорници ВОИЦЕ.

“Проблем је у томе што 12 или 13 година није било никаквих преговора, а сада се мање од месец дана усваја овакав закон. Јасно је да се штите банке”, казао је за ВОИЦЕ челник Удружења штедиша “Ефектива” Дејан Гавриловић.

То удружење није учествовало у преговорима са Владом и банкама, јер сматрају да предложене мере иду “испод онога што је став ВKС”, пише ВОИЦЕ.

Један од дужника, Новосађанин Т.Г. каже да верује да су се држава и банке, доносећи закон, руководиле мишљу да ће велики број корисника кредита прихватити понуду, у жељи да што пре прекину вишегодишње агоније дуговања и судског поступка.

“То се десило и раније када је Народна банка издала своје препоруке за решавање овог проблема. Један број људи је одустао од тужби, један број људи ће одустати и сада, не желећи да иду против препорука државе”, рекао је он.

За многе задужене неприхватљива је одредба закона која предвиђа конвертовање кредита у евро на дан ступања на закона снагу, додаје ВОИЦЕ.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Шта је са онима чији су станови већ продати, ради намирења дуга? Породице које су остале без параи стана шта ће се применити на њих’? Очигледно су ови добро стојећи који догураше до лекс специјалиса………

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!