fbpx

Држава нас пљачка порезом на имовину

0
(0)

Држава је поново нашла начин, да преко леђа грађана, напуни празну касу! Док су цене некретнина у константном паду, Београђанима, али и грађанима широм Србије стижу увећани рачуни на порез, чак и до 80 одсто.

Нашој редакцији јавио се Београђанин Ненад Ј. са Карабурме, коме је стигао за петину већи рачун.

– Стварно ми није јасно на основу чега је мој порез на имовину порастао? Волео бих да ми неко објасни зашто ми је за 2014. годину стигао обрачун на порез од укупно 6.000 динара, а ове је године је порастао за 1.120 динара?! Притом сам свестан да су цене станова у паду, па на основу чега нам стижу већи рачуни – пита Ненад Ј. Како су претходних недеља грађанима почела коначно да стижу решења за порез на имовину, телефони наше редакције су се усијали.

– Докле ће више држава да нас пљачка?! Смање нам пензије, па сад хоће да нам извуку и ово мало пара што нам је остало. Сад би да ми ударе још већи порез за овај мали кров над главом који сам својим голим рукама изградио. Ако је цена моје куће порасла, реците, одмах ћу је продати, само немојте да се лажемо! Откуд мени одједном порез већи за 1.000 динара – огорчен је наш читалац, који нам се представио као Јован Петровић из Гунцата у општини Барајево.

Градски секретар за финансије Слободан Милосављевић каже да се цена пореза не одређује самовољно, већ се то ради на основу прописаног закона.

Од решења глава боли

– Дакле, гледа се цена некретнине по метру квадратном у зони у којој се налази. Некима ће се повећати порез, јер се налазе на улазној зони, односно на градским прилазима или због тога што им је повећана тржишна вредност некретнине. Насупрот томе, они који су у нижој зони плаћаће мање, док ће већини цена остати иста – каже за “Ало!“ Милосављевић и додаје да није дошло ни до каквог закашњења са слањем решења, јер законом није прописан рок до када треба послати обрачуне. Становници из десет београдских општина су добили решења, док житељима Палилуле, Сопота, Младеновца, Гроцке и Обреновца обрачуни стижу до 11.јуна. Док у појединим градовима и општинама у Србији грађани муку муче са новим решењима за порез, у Нишу кажу да се порез на имовину није мењао, док у Новом Саду за сада нема драстичних одступања. Ако се као пример узме кућа од 100 квадрата у ИИИ зони, стара 30 година, порез за њу је у 2014. години био 13.375, а у овој ће бити 13.446 динара.

Цене некретнина у непрестаном паду

Да општине без ваљаног основа повећавају порез грађанима, наводи и Катарина Лазаревић, лиценцирани агент за некретнине.
– Очигледно је пореска каса празна, па је треба напунити из исто тако празних џепова грађана којима су плате и пензије смањене. Овакав начин повећања и смањења пореза је непримерен. Параметри морају бити усклађени са стањем на тржишту некретнина. Код нас није таква ситуација, јер порез расте, а цене станова непрестано падају. Стан у центру Београда од 90 квадратних метара пре неколико месеци је коштао 150.000 евра, а сада 120.000, што је незамисливо. Казна за неплаћање пореза је 50.000 динара, не питају се да ли људи уопште имају новца, а они сада касне са решењима и њих нико не кажњава за то – објашњава за „Ало!“ Лазаревићева и додаје да висина пореза треба да зависи и од примања грађана.

 

Аутор: Јована Николић, Ало.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

5 (8) “Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је …

Институту Бебе Поповића милиони из буџета за промоцију лабораторије која већ постоји

5 (9) Фирма коју води Владимир Беба Поповић добила је новац за медијску промоцију отварања …

Један коментар

  1. Nisu normalni prosle godine porez mi je iznosio 2990.dinara a za ovu godinu 6000 vise nego duplo bagra pokvarena muz neradi moja firma jme otisla u stecaj i zivimo od sinovih 25000 hiljada dinara kako uspevamo samo bog sveti zna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *