Држава сиротињи отима и куће

0
(0)

Грађани Србије никад нису били сиромашнији, а око два милиона живи у дубокој беди. На државном казану храни се 40.000 душа, а та цифра била би и десет пута већа да има пара за отварање нових народних кухиња, јер гладних уста све је више, а социјалну помоћ у Србији прима чак пола милиона људи!

Мајска просечна плата од 357 евра у Србији најнижа је у региону, па ако је судити по томе Србија је најсиромашнија земља на Балкану. Просечна плата у Хрватској је 755 евра, у Босни и Херцеговини 418 евра, у Црној Гори 484 евра, а у Македонији 367 евра.

 Све што зараде грађани Србије дају за храну и комуналије, али много њих није у стању да плати основне трошкове попут грејања, воде или струје и због чега могу остати без крова над главом.

 Примера ради, Први основни суд у Београду тренутно има у раду више од 1,8 милиона предмета у којима повериоци преко суда траже наплату неплаћених рачуна за разне комуналне услуге а међу њима убедљиво предњачи Инфостан (рачуни за грејање, воду, одношење смећа…).

 Само у Београду Инфостан има око милион предмета, док остали повериоци као што су Електродистрибуција, Телеком и Паркинг сервис имају знатно мање..

Намирење потраживања од грађана који немају да плате дуг врши се и продајом непокретности, а према подацима суда, продаја стана или куће за намирење дуга тражи се у око 300 случајева само у Београду.

 Стога су све чешћи наслови у новинама „због дуга за грејање – заплена стана“, или „због неплаћене струје – намештај на добошу“…

 Крајем прошле године јавност Србије је била огорчена када је из новина сазнала да Скупштина Србије, Влада и Председништво за струју дугују невероватних 80 милиона динара (800.000 евра) Електродистрибуцији Београд, али да им се електрична енергија и даље несметано испоручује.

 Истовремено, деветочланој породици Новаков из Српског Итебеја, која живи од 12.000 динара месечне помоћи, струја је исечена због неплаћених рачуна…

 Економиста Данијел Цвјетићанин у изјави за „Вести“ каже да је држава највећи дужник и према јавним предузећима, јер не плаћа струју, грејање, али и привреди. Стога је неморално да уз помоћ судске власти покушава да натера грађане да плаћају своје обавезе.

 – Нико не каже да не треба плаћати грејање, струју, телефон, али кад би држава платила своје обавеза и јавна предузећа и привреда би имала више новца – објаснио је др Цвјетићанин.

 Сиромаштво

Највећи број сиромашних, незапослених и корисника народних кухиња, према подацима Министарства рада и социјалне политике, налази се на југу и истоку Србије.
Иако би било логично да је у овим деловима Србије и највише прималаца социјалне помоћи, парадоксално, највећи број корисника је у Војводини, региону са најмањом стопом незапослености и сиромаштва. Око 40.000 људи, од чега је 6.000 деце, до јединог оброка дневно долази у некој од 70 народних кухиња. 

Дуг од милијарду евра

 Државне институције, локалне самоуправе, јавна и комунална предузећа привреди дугују више од милијарду евра, тачније око 107 милијарди динара. Недавно објављени финансијски извештаји показују да је прошлу годину српска привреда завршила у минусу од 90 милијарди динара. Губитку су кумовала и међусобна потраживања, чији је ниво немогуће утврдити, а најгрубље процене су баратале са износом између три и четири милијарде евра, тако да су многи су спас потражили у кредитима.

 

Вести 

 

 


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend