fbpx

Два инцидента на седници Савета безбедности УН која је била посвећена Венецуели

0
(0)

* Амбасадор РФ у СБ УН Василиј НЕБЕНЗЈА поручио потпредседнику САД: „Ако заиста желите да Америку опет учините великом – а и ми смо за то искрено заинтересовани – престаните да се мешате у ствари других држава. За то ће вас поштовати у свету. Уосталом, ни ви не молите када вам се други мешају у послове. То. наравно, нико не воли

* Седницом председавао амбасадор Немачке који је Небензју – окренувши пешчани сат да почне да `цури време` – покушао да ограничи на пет минута, а он му `брутално предочио`: „Можете ви тај свој изванредни сат превртати колико вам је воља, а ја ћу говорити онолико дуго колико ми буде потребно“

____________________________________________________________________

         У САВЕТУ безбедности УН, које је било посвећено ситуацији у Венецуели, догодила су се два међусобно повезана инцидента.

         Прво је потпредседник САД Мајкл Пенс покушао да `речим и пресингом` са заседања отера сталног представника Венецуеле на Ист Риверу Самјуела Монкаду.

         Почео је речима: „При свом уважавању, ви се, господине амбасадоре, не можете налазити у овој сали. Ви се морате вратити свом председнику и пренети му да је његово време истекло“.

         У наставку је нагласио да седницама СБ УН треба  да истакао:

         „Сједињене Државе су спремне да прибегну свим дипломатским и економским мерама које могу помоћи да у Венецуелу дође демократија. Ми разматрамо све могућности“.

         Пенс није пропустио прилику да још каже: „И неке међународне организације су веће предузеле мере у том правцу. Једино УН и Савет безбедности не предузимају мере. А дошло је време да УН признају Хуана Гуаида за председника Венецуеле. Поред осталог: да пуномоћје садашњег преедставника Венецуеле буде анулирано, а да његово место заузме представник Гуаида“.

Самјуел Монкада

         Пенс је открио да Вашингтон спрема иницијативу да СБ УН призна Гуаида за „законитог председника Венецуеле“.

         Као што се и могло очекивати, у заштиту Венецуеле и Монкада устаои је стални представник Русије у СБ УН Василиј Небензја.

         Узео је реч одмах после Пенса и рекао:

         „Нећу коментарисати тон претходног излагања, али желим да укажем да је сталног представника Венецуеле, који се налази у овој сали, именовала законита влада у Каракасу и да је његова пуномоћја потврдила Генерална скупштина УН“.

         Пенс није на ово одговорио, али је стални представник Немачке, која тренутно председава у СБ УН, покушао да Небензји у мекој форми искључи микрофон.

         Одмах после Пенсовог наступа предложио је да се дискусије ограниче на пет минута и испред себе поставио пешчани сат да то обезбеди.

         Чим је Небензја почео да говори – Немац је преврнуо свој пешчаник. Руски амбасадор се није дао збунити. Рекао му је:

         „Можете ви тај свој изванредни сат превртати колико вам је воља, а ја ћу говорити онолико дуго колико ми буде потребно“.

         Настављајући, позвао је САД да народу Венецуеле признају право да сам опредељује своју судбину без ичијег мешања:

         „Ако заиста желите да Америку опет учините великом – а и ми смо за то искрено заинтересовани – престаните да се мешате у ствари других држава. За то ће вас поштовати у свету. Уосталом, ни ви не молите када вам се други мешају у послове. То. наравно, нико не воли“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Мировић разоткрио Вучићев подли план о издаји КиМ: Русија узвраћа ударац (видео)

4.6 (10) Вучић је без проблема покушао да превари Путина. Оно што лидер СНС хоће …

Руски амбасадор оштро реаговао због напада Вучићевих таблоида на Москву!

4.7 (6) Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко обратио се путем Твитера уредништву листа „Српски телеграф“, рекавши …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *