Двери пред распадом због коалиције са ДЈБ у Београду

0
(0)

Због одлуке да на београдске изборе изађу у коалицији са покретом Доста је било, покрет Двери могао би ускоро да остане без већине чланова Политичког савета и својих највиђенијих присталица.

Оставке су најавили академик Коста Чавошки, редовни професор на Филолошком факултету у Београду Мило Ломпар, доцент на Правном факултету у Крагујевцу Зоран Чворовић, професор Александар Липковски, као и публициста Срђа Трифковић, сазнаје незванично Данас. Поједини чланови ПС Двери тврде да не желе да буду фикус-покриће за коалиционе савезе, који са „српског становишта“ представљају противприродни блуд. Из покрета Двери, међутим, одговарају да Политички савет није Председништво странке и нема утицаја на донете одлуке, самим тим ни на одлуку да се уђе у коалицију са ДЈБ.

„Политички савет Двери није се састајао ових дана и ускоро ће бити редовна седница на којој ће се разматрати и питање локалних избора. Генерално, политички савет се не бави тим темама“, кажу у покрету Двери, не желећи да потврде, али ни демантују одлуку појединих угледних чланова ПС Двери да напусте тај покрет.

Незванично сазнајемо да је већина чланова Политичког савета Двери била за то да овај покрет на београдске изборе изађе у коалицији са Демократском странком Србије на чијем је челу Милош Јовановић и са Покретом за здраву Србију Милана Стаматовића, али да нико од њих није био за коалицију са Сашом Радуловићем и његовом ДЈБ.

Двери су додуше преговарале са ДСС. Било је неколико састанака у Београду и Чачку, али без јасног става Двери о тој могућој коалицији. Напослетку из Двери је саопштено да на градске изборе иду у коалицији са Доста је било, док се ДСС одлучио да самостално изађе на ове изборе.

„Са покретом Доста је било не делимо исте вредносне ставове. Ти људи у том покрету нису озбиљни, не разумеју политички систем и политику, а о њиховој озбиљности највише говори њихов позив Луки Максимовићу да са њим, као опозиционарем, направе коалицију. Осим тога Саша Радуловић је био министар у Влади Србије која је потписала за нас веома споран Бриселски споразум који води ка предаји Косова“, каже Милош Јовановић, лидер ДСС за Данас, додавши да је одлуком Двери да уђе у коалицију са ДЈБ за ДСС искључена свака могућност договора.

Осим што је за ДСС споран ДЈБ, овај покрет споран је и за чланове Политичког савета Двери који од руководства странке траже одговоре и захтевају хитно сазивање састанка Политичког савета.

У писму које је Срђа Трифковић послао Бошку Обрадовићу, а у које је Данас имао увид, каже се да је он згранут одлуком о коалицији са ДЈБ, која је у дијаметралној супротности са јединственим ставом чланова Политичког савета, изнесеним на седници 27. децембра прошле године.

„Основано страхујем да ће се краткорочни опортунизам, ма како правдан, показати фаталним за будућност Двери. Што је још важније, мислим да ће том одлуком бити нанет тежак дугорочни ударац свему шта су Двери до сада заступале и за шта се сви ми залажемо. Пре него што у светлу новонасталог стања донесем одлуку о свом даљем чланству у ПС и о свом односу према Дверима, молим Бошка да хитно сазове ванредну седницу ПС – најдаље до петка, 26. јануара. Уколико до данас та седница не буде заказана, поднећу неопозиву оставку на чланство у ПС“, каже се у писму Трифковића.

Академик Коста Чавошки јуче није за наш лист хтео ни да потврди, али ни да демантује да ли је поднео оставку на место председника Политичког савета Двери. На питање да ли је тачно да је напустио Двери Чавошки је дословце одговорио: „Још није тачно, а да ли ће – видећемо“.

Данас је, међутим, имао увид у још једно писмо адресирано на Бошка Обрадовића и Политичког савета Двери које је потписао доцент Зоран Чворовић и у коме се каже да су на седници Савета сви присутни присутни одлучно бранили став да на београдске изборе треба ићи или самостално или у коалицији са ДСС. Уз то, како се наводи у писму, сви су били против сарадње са странком која је идеолошки најудаљенија од српских Двери.

„Иако је Политички савет саветодавно тело, а његови чланови и немају никаквих политичких амбиција, овакво игнорисање јасног става Савета о једном начелном, идеолошком и стратешком, а не ефемерном и техничко-политичком питању, представља по мом суду и укусу пример крајњег ниподаштавања и маргинализације Савета“, каже се, између осталог, у писму Чворовића и додаје да очекује јасан одговор, како би могао да донесе одлуку о свом даљем учешћу у Савету.

„Разумем потребу руководилаца Двери да остану у политици, да се њоме баве и од ње живе и у томе им заиста желим све најбоље. Надам се да ће они разумети и мој став, да својим именом, а осим њега ништа друго и немам, не желим да будем фикус-покриће за коалиционе савезе, који са „српског становишта“ представљају противприродни блуд“, каже се између осталог у писму једног од чланова Политичког савета Двери.

Ломпар не даје изјаве за Данас
Уместо одговора на наше питање да ли напушта Двери професор Мило Ломпар нам је поручио да би требало да знамо за његову одлуку да он не даје било какве изјаве за Данас и да то није ништа ново. „Ако вас нико није обавестио, ето сада знате“, навео је Ломпар.

данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРОРАДИЛИ ГЕНИ Чеда се изнервирао због протеста Двери испред скупштине : Идите код „Џ“иласа (видео)

5 (3) Присталице Двери вређале су народног посланика Чедомира Јовановића док је улазио у зграду …

ОТВОРЕНИ ФАШИЗАМ ДИКТАТОРА: Приведено 15 чланова Двери после протеста испред Народне скупштине!

4.8 (4) Полиција је, по налогу надлежних државних органа, привела 15 лица која су учествовала …

Један коментар

  1. Lompar je najpametnije odgovorio. Ne daje izjave za „Danas“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend